Перетин державного кордону України в умовах воєнного стану: особливості, заборони та обмеження
Ми продовжуємо проводити заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та правопросвітництво в умовах воєнного стану в Україні. У єдності наша сила, разом до перемоги! Слава Україні!
Публікації лекторів
16.03.2022

Відкрита лекція на тему «Особливості перетину державного кордону України громадянами України та іноземцями в умовах воєнного стану» відбулася у Вищій школі адвокатури НААУ 17 березня 2022 року.

Спільною метою дізнатися про особливості, заборони та обмеження у процедурі перетину державного кордону України в умовах воєнного стану об'єдналися близько двохсот учасників, які мали можливість отримати нові знання та відповіді на проблемні питання, що виникають в сьогоденні.

Лектором виступила Олена Калашник, адвокат, кандидат юридичних наук, член Комітету з міжнародного права НААУ, старший юрист із питань міжнародного захисту БФ «Право на захист», яка має досвід представництва інтересів біженців та шукачів захисту в адміністративних, цивільних, кримінальних справах в судах та в державних органах.

Згідно з програмою заходу доповідач сфокусувала увагу учасників на правових засадах, загальних правилах і винятках, а також на практичних аспектах з наступних питань:

Документи, які потрібні для перетину державного кордону України.

— Обмеження у перетині державного кордону України.

— Особливості перетину державного кордону України дітьми.

— Особливості перетину державного кордону України іноземцями.

— Порядок перетину державного кордону України із тваринами.

— Правила поводження на пункті пропуску.

Лектором було наголошено, що пропуск громадян здійснюється виключно через контрольно-пропускні пункті Державної прикордонної служби України. Суворо забороняється перетин кордону поза контрольно-пропускними пунктами. Перевірити актуальний перелік пунктів пропуску, які функціонують та переглянути інтерактивну мапу пунктів пропуску/КПВВ, де є інформація про завантаженість, можливо на сайті Державної прикордонної служби України.

В обговоренні переліку документів, які потрібні для перетину особою державного кордону України, Олена Калашник відзначила можливість пред’явлення особою єДокумента в період дії воєнного стану, роз'яснила процедуру його замовлення, формування та використання.

Предметом дискусії з учасниками стали певні обмеження у перетині державного кордону України.

Лектор означила категорії осіб, для яких відсутні будь-які обмеження, умови перетину кордону дітьми та особами з інвалідністю, а також тими, хто їх супроводжує, особливості відносно неповнолітніх віком від 16 років, а також обмеження виїзду за межі України чоловікам – громадянам України, віком від 18 до 60 років, на період дії воєнного стану.

У виступі доповідач охопила категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації та можуть перетинати кордон, а також спеціальний порядок здійснення бронювання військовозобов'язаних в умовах правового режиму воєнного стану.

Велику увагу приділено найбільш поширеним питанням щодо перетину кордону, ускладнених різними індивідуальними обставинами, переліку підтверджувальних документів, порядку вчинення дій після перетину кордону, а також видам відповідальності за спроби незаконного перетину державного кордону України.

Під час заходу Олена Калашник поділилася алгоритмом дій, що треба зробити, аби виїхати з твариною за межі країни, а також які варіанти мають власники тварини на перетин кордону з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Молдовою.

Учасники зацікавилися питаннями: “що можна провозити через державний кордон?”, “які діють правила переміщення готівкових валютних цінностей за кордон”, “які види товарів, заборонені до вивезення з України?”, на які отримали ґрунтовні відповіді лектора.

Розкриваючи загальні правила поводження у пункті пропуску, Олена Калашник наголосила на тих діях, які не можна вчиняти без дозволу представника прикордонної служби, а також на потребі виконання вказівок працівника прикордонної служби.

В завершення лекції слухачі отримали практичні поради і корисні настанови у випадку потреби звернутися по допомогу закордоном, тематичні джерела інформації та перелік законодавчих і нормативно — правових актів, які стануть в нагоді у випадку перетину державного кордону України в умовах воєнного стану.

Вже традиційно лектор і учасники з усіх регіонів України вітали один одного словами підтримки і традиційними висловлюваннями “Слава Україні!” та “Героям слава!” з вірою у перемогу українського народу у війні.

Вища школа адвокатури НААУ висловлює щиру вдячність лектору Олені Калашник та всім учасникам, які долучилися до відкритої лекції.