Оплата гонорару готівкою. Якими доказами довести її отримання?
Яків Воронін, адвокат, доктор юридичних наук, доцент, Голова комітету з питань митного та податкового права НААУ, Керуючий Адвокатского бюро «Якова Вороніна» Комітет з питань митного та податкового права НААУ надає практичне роз’яснення, якими доказами адвокат може підтвердити факт надання правової допомоги за готівку. На підтвердження витрат на правничу допомогу до суду потрібно надати: — […]
Новини та події
28.04.2020

Яків Воронін,
адвокат, доктор юридичних наук, доцент,
Голова комітету з питань митного та податкового права НААУ,
Керуючий Адвокатского бюро «Якова Вороніна»

 

Комітет з питань митного та податкового права НААУ надає практичне роз’яснення, якими доказами адвокат може підтвердити факт надання правової допомоги за готівку. На підтвердження витрат на правничу допомогу до суду потрібно надати:

— договір (за наявності додаткову угоду та/або додаток), в якому визначено опис наданої правової допомоги, розмір гонорару, порядок його визначення та оплати;
— документ, який підтверджує факт оплати клієнтом гонорару;
— акт про надану правову допомоги (за наявності). Відповідно до постанови Верховного Суду від 16.05.2019р. у справі №823/2638/18, акт не є обов’язковим документом для підтвердження наданої правової допомоги.

В будь-якому випадку важливо надати суду документи, необхідні для встановлення обсягу правової допомоги. Постанова Верховного Суду від 16.04.2020р. у справі №727/4597/19 надає відповідь на питання, як підтвердити отримання гонорару готівкою від клієнта:

1. Відповідно до положень статті 14 Податкового кодексу України, адвокати здійснюють незалежну професійну діяльність. Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» не наводить форму та вимоги до документа, що підтверджує оплату гонорару (винагороди) адвокату.

2. Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», Положення «Про форму та зміст розрахункових документів», затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року №13 та «Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», затверджене Постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148, не визначають порядок здійснення розрахунків адвокатом зі своїм клієнтом за готівку, оскільки не поширюються на осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність.

3. Законодавством України не встановлено відповідних вимог до розрахункового документа який повинен надати адвокат при сплаті клієнтом гонорару, а також не встановлено форму такого документа.

4. Адвокат може видати клієнту на його вимогу складений в довільній формі документ (квитанція, довідка, тощо) який буде підтверджувати факт отримання коштів від клієнта.

Показовим є те, що на переконання Верховного Суду, гонорар адвоката у розмірі 1000 грн. на годину є обґрунтованим у справах про адміністративні правопорушення. Тобто 1 година роботи адвоката вартує як 1 місяць мінімального розміру ЕСВ. Комітет з питань митного та податкового права НААУ нагадує, що незалежно від форми розрахунку з клієнтом, отриманий гонорар є доходом адвоката/адвокатського об’єднання/адвокатського бюро з якого слід оплачувати податки і збори відповідно до законодавства України. Отримати відповіді на податкові питання допоможуть «Методичні рекомендації з оподаткування адвокатської діяльності», розміщені на сайті НААУ.