Окремі норми державного забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування
Дата 17 листопада у календарі це не тільки про святкування Дня студентства. Саме 17 листопада 2003 року Міністерством освіти і науки України було прийнято наказ №763 «Про затвердження норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів». Даним нормативно-правовим актом відповідно до статті 12 Закону України "Про освіту" […]
Новини та події
17.11.2021

Дата 17 листопада у календарі це не тільки про святкування Дня студентства.

Саме 17 листопада 2003 року Міністерством освіти і науки України було прийнято наказ №763 «Про затвердження норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів».

Даним нормативно-правовим актом відповідно до статті 12 Закону України "Про освіту" та з метою матеріального та фінансового забезпечення вихованців, учнів та студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають (навчаються) у навчальних закладах, а також вихованців загальноосвітніх, спеціальних, спеціалізованих та санаторних шкіл-інтернатів, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.2000 N 656 "Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення" та постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2003 N 1381"Про збільшення норм матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування" було затверджено норми матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

До прикладу, норми забезпечення предметами гардероба дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають (навчаються) у навчальних закладах усіх типів на повному державному утриманні, включають:

Найменування товару Одиниця виміру На одного вихованця шкільного віку На одного вихованця дошкільного віку
кількість термін служби кількість термін служби
1 2 3 4 5 6
|Предмети гардероба
Верхній зимовий одяг:

Пальто або шуба з штучного хутра

штук 1 3 1 2
Верхній демісезонний одяг: куртка з плащової (змішаної) або синтетичної тканини 1 3 1 2
Сорочки для хлопчиків з бавовняної та змішаної тканини 4 2 3 1
Шкільна форма комплектів 1 1,5
Брюки для хлопчиків з джинсової тканини або напіввовняної тканини штук 2

1

2

2

1

2

1,5

2

Брюки для дівчаток 1 1 1 1
Джемпер, светр 2 3 2 2
Спортивний костюм 2 2 1 1
Сукня для дівчаток 3 2 2 2
Блузка 2 2
Халат 2 2
Спідниця 1 2
Натільна білизна:

труси,

футболка,

майки,

бюстгальтер,

піжама,

сорочка нічна, купальник (плавки)

7

5

3

3

2

1

1

2

1

1

1

1

8

3

3

2

1

1

1

1

Панчішно-шкарпеткові вироби:

шкарпетки,

колготки,

рейтузи

пар

8

6

1

1

1

1

4

8

1

1

1

1

Головні убори:

Шапка, шарф з вовняної, напівовняної або синтетичної пряжі

комплектів 2 3 2 2
Галантерейні вироби:

Рукавиці з вовняної, напівовняної та синтетичної пряжі

пар 2 3 2 2
Взуття зимове: чоботи утеплені 1 2 1 1
Осінньо-весняне: черевики, напівчеревики 1 2 1 1
Літнє та спортивне:

кросівки

туфлі

домашнє

гумове

1

2

2

1

1

1

1

2

2

2

1

1

1

1

Це один з нормативів, що викладені у Наказі № 763. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-04#Text

Для порівняння згадаймо власну шафу з одягом у дитинстві, зазирнемо у шафу своєї дитини, згадаймо як часто потребує оновлення дитячий гардероб. Постає до роздумів питання, чи актуальні та достатні ці нормативи, адже у дітей — сиріт немає дбайливих батьків, які слідкують за цим, чи достатньо державної турботи і підтримки в питаннях їх матеріального і фінансового забезпечення?

Для об'єктивності намагалися знайти і дослідити норми забезпечення сиріт закордоном, але замість цього на очі потрапляє інформація про будинки сімейного типу, фостерні сім’ї, інші форми сімейного виховання.

Разом з тим зауважимо, що закордоном прийомним сім’ям надається відчутна фінансова підтримка. Дитина потребує не лише вкладу у виховання, а і вкладу матеріального, а він досить значний. Україна з 2020 року обрала курс на створення умов, щоб діти з інтернатів повернулись у сім’ю. Однак для цього держава повинна зробити крок для фінансової підтримки родин.

В суспільстві нерідко чуємо невдоволення “навіщо народжувати, якщо не можеш забезпечити?…”. Не виключено, що це одна з причин демографічної кризи населення. Все починається з маленької людини і умов у яких вона зростає. Саме ця маленька людина отримавши якісну освіту, та зберігши відмінне фізичне та психічне здоров’я у майбутньому збереже націю.

Отже наказ № 763 це не про цифри, це про майбутнє наших дітей та наше в тому числі. Тому читаємо, вивчаємо та реагуємо.

 

Цей день на КАЛЕНДАРІ ДИТИНСТВА позначила Марина Сухая, адвокат, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ