Огляд дифамаційних судових справ: Кейс № 4: Джоні Депп проти британського таблоїда The Sun
Юрій Демченко, адвокат з практичним досвідом в сфері захисту честі, гідності та ділової репутації публічних осіб, старший партнер АО Litigation Group На цьому тижні, мабуть, тільки лінивий не обговорював судову справу Джоні Деппа проти британського видання. Це пояснюється тим, що у понеділок британський суд ухвалив рішення по цій резонансній справі, яка розглядалась під прискіпливим поглядом […]
Публікації лекторів
05.11.2020

Юрій Демченко,
адвокат з практичним досвідом в сфері захисту честі,
гідності та ділової репутації публічних осіб,
старший партнер АО Litigation Group

На цьому тижні, мабуть, тільки лінивий не обговорював судову справу Джоні Деппа проти британського видання. Це пояснюється тим, що у понеділок британський суд ухвалив рішення по цій резонансній справі, яка розглядалась під прискіпливим поглядом національних і міжнародних видань.
Тому, пропоную і Вам долучитись до огляду рішення у цій справі і проаналізувати основні аргументи сторін та мотиви суду.

Передісторія

27 квітня 2018 року британське видання « The Sun» оприлюднило сенсаційну статтю під назвою : "Gone Potty: How can JK Rowling be 'genuinely happy' casting wife beater Johnny Depp in the new Fantastic Beasts film?" («Як Джоан Роулінг може бути щаслива участі у кастингу в новому фільмі" Фантастичні тварини» Джонні Деппа, який лупцював свою дружину ?») .
У статті йшла мова, що Джонні Депп нападав на свою дружину Ембер Хьорд та завдавав їй серйозних травм під час їх шлюбу. Зокрема, повідомлялось, що, наприклад, у травні 2016 року Депп жбурнув колишній дружині в обличчя телефон, після чого завдав їй травми, і наведені навіть світлини із зображенням Ембер у синцях.
Пан Депп категорично заперечував ці обставини, звернувся до адвокатів, які, у свою чергу, подали в його інтересах позов до News News Newspapers (NGN) — видавця The Sun — і виконавчого редактора Дена Вуттона, до Високого Суду у Лондоні, вимагаючи грошової компенсації у розмірі 2 мільйонів фунтів стерлінгів.

Судовий розгляд

Позиція Джонні Деппа
Джонні Депп називав звинувачення у фізичному насильстві наклепом, і розповів, що життя з Ембер Херд в певний момент шлюбу стало нестерпним
За його словами, Ембер буквально силою змушувала «приділяти їй увагу», а якщо щось йшло не за її правилами, "відбувалось справжнє пекло".
Актор стверджував, що пані Хьорд сама починала сварки, які, врешті-решт, закінчувалися насильством. На підтвердження цього суду Позивач надав аудіозапис, на якій Джонні Депп говорить колишній дружині, що та бреше, коли стверджує, що не намагалася вдарити його.
"Ой, не розповідай мені, як це, коли тебе б'ють", — говорить на аудіозаписі Депп.
"Я штовхнула тебе ось так, але не вдарила", — відповідає Херд.

На думку адвоката Джона Шеборна, який представляв інтереси Деппа, сказане Ембер свідчить про схильність актриси до насильства. "Тільки уявіть, що б було, якби це сказав Джонні Депп, який би це викликало жах?" — прокоментував аудіозапис адвокат.
У своєму позові Джоні Депп посилався на офіційні заяві свідків, які стверджували, що синці та садна у Ембер з’явились лише на шостий день після сварки із Деппом, а тому говорити про те, що саме кіноактор завдав таких тілесних ушкоджень екс-дружині, не є коректним. Звідки взялись такі ушкодження, незрозуміло, і Ембер не довела того, що саме Депп її побив, і не надала доказів цьому.

На захист Джонні Деппа в суді виступали його колишня цивільна дружина, французька співачка Ванесса Параді і екс-подруга, актриса Вайнона Райдер.
Обидві визнали, що були не в курсі подробиць відносин між Джонні Деппом і Ембер Хьорд, але відзначили, що актор ніколи не застосовував до них насильства і був чуйним та спокійним чоловіком.

Позиція видавників The Sun

Таблоїд, безумовно, ключову ставку у своєму захисті поставив на свідка – екс-дружину кіноактора – Ембер Хьорд. У суді вона мала підтвердити численні факти побиття своїм чоловіком, що абсолютно спростовує звинувачення Позивача у наклепі.
Екс-дружина, яка тривалий час перебуває у напружених відносинах із Деппом, безсумнівно, надала відповідні показання.
Так, на слуханнях Ембер назвала Деппа некерованим монстром, який постійно піддавав її життя небезпеці.
Вона розповіла суду про численні випадки, коли Депп намагався застосувати до неї фізичне насильство. Зокрема, вона згадала, як актор кидав у неї пляшки, «немов гранати», а одного разу жбурнув їй в обличчя телефон (про що і йшлось у оспорюваній статті).

"Деякі епізоди були настільки жахливими, що я боялася за своє життя, думала, що він уб'є мене, або навмисно, або просто втративши контроль над собою і зайшов занадто далеко", — говорила Хьорд.

Рішення Суду

В результаті розгляду справи та заслуховування свідків, Високий Суд Лондона вирішив, що 12 з 14 випадків застосування насильства з боку актора можна вважати доведеними.
«Хоча Депп привів необхідні деталі, щоб домогтися призначення справи до розгляду , відповідачі довели, що опублікований ними матеріал по суті вірний в плані використаних [на його адресу] слів», — заявив суддя.
Одним із випадків насильства з боку Деппа по відношенню до Хьорд суддя визнав інцидент 2013 року, коли він вдарив дівчину по обличчю за слова про його татуювання.
Відтак, в основу свого рішення Суд поклав показання «ключового свідка» — дружини, яку Джонні Депп, нібито, бив. При цьому, засвідчених фактів чи фактів звернення до поліції чи швидкої екс-дружиною надано не було (що, наприклад, мало б бути подано у аналогічній справі в українському суді) .

Резюме

Дифамаційний кейс Джонні Деппа став одним з найбільш резонансних справ за участю celebrity в Британії за останні сто років.
Cлід зазначити, що дифамаційний позов у британському судочинстві — це цивільний позов, який подається виключно у разі, якщо хтось оприлюднив недостовірну інформацію, яка реально завлада серйозної шкоди репутації позивача. Джонні Депп, до речі, стверджував, що звинувачення Херд заважали його кар'єрі і були перешкодою на кастингах.
Позов про наклеп відрізняється від інших цивільних позовів у Британії тим, що позивач повинен сам довести, що інформація, оприлюднена про нього — це неправда, і що вона принижує його в очах суспільства. Тобто, у Великій Британії, як і віднедавна – в Україні – також відсутня презумпція добропорядності, і саме на Позивача покладається доведення недостовірності інформації.

В даному випадку, було надто складно довести те, що не Джонні Депп заподіяв тілесних ушкоджень Ембер Хьорд, і спростувати впевнені покази Хьорд було майже не можливо.
Як було в об’єктивній дійсності – відомо лише екс-подружжю. У суді розуміється лише мова доказів. І у цьому судовому спорі перемогу здобуло інформаційне видання, яке мало безпрограшний «козир» — ображену екс-дружину, яка розповіла обставини завдання тілесних ушкоджень, і її покази стали вирішальними у спорі кіноактора із засобом масової інформації.

Слід додати, що ще один позов Джонні Деппа уже проти безпосередньо екс-дружини – Ембер Хьорд – подано на території США. Зірка Голлівуду судитиметься із Хьорд у зв’язку із її колонкою у виданні The Washington Post, у якій вона також описувала домашнє насилля з боку Джонні Деппа.