Огляд Закону України № 3606-IX від 23 лютого 2024 року «Про лобіювання»
Дайджест Комітету НААУ з питань правового регулювання органів місцевого самоврядування, прийнятих у ІV кварталі 2023 р. та І кварталі 2024 р.
Огляди
25.04.2024

23 лютого 2024 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про лобіювання» № 3606-IX.

Закон визначає правові засади лобіювання в Україні. Зокрема:

− термінологію у сфері лобіювання;

− права та обов’язки суб’єктів лобіювання;

− методи впливу;

− Правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання;

− створення Реєстру прозорості, держателем та адміністратором якого є Національне агентство з питань запобігання корупції;

− порядок реєстрації у Реєстрі прозорості та винятки з нього;

− доступ до Реєстру прозорості (відкритий і безоплатний);

− звітність суб’єкта лобіювання, що вноситься до Реєстру прозорості;

− механізми контролю за діяльністю суб’єктів лобіювання шляхом моніторингу дотримання законодавства з питань лобіювання.

Лобіювання – діяльність, що здійснюється з метою впливу (спроби впливу) на об’єкт лобіювання в комерційних інтересах бенефіціара (за винагороду, що отримується прямо або опосередковано, та/або з оплатою фактичних витрат, необхідних для її здійснення) або у власних комерційних інтересах особи та стосується предмета лобіювання.

Об’єкт лобіювання – суб’єкт правотворчої діяльності (крім Українського народу на всеукраїнському референдумі, територіальної громади на місцевому референдумі) та/або суб’єкт правотворчої ініціативи.

Предмет лобіювання – нормативно-правовий акт, щодо планування розроблення, розроблення та/або прийняття (видання) якого, внесення змін до якого, втрати чинності (скасування) яким (або утримання від таких дій) суб’єкт лобіювання здійснює вплив (спробу впливу) на об’єкт лобіювання.

Більше оглядів законопроєктів, внесених до Верховної Ради України, законів України та актів Уряду у дайджесті Комітету НААУ з питань правового регулювання органів місцевого самоврядування, прийнятих у ІV кварталі 2023 р. та І кварталі 2024 р. за посиланням: https://tinyurl.com/24ebtvyh