Допущення порушень при проведенні вакцинації, зокрема, введення вакцини під час хворобливого стану дитини
Яна Бабенко, член Центру медичного права ВША НААУ
Огляди
08.05.2024

Допущення порушень при проведенні вакцинації, зокрема, введення вакцини під час хворобливого стану дитини, у віці, який не передбачений календарем щеплень без отримання призначення лікаря для проведення щеплення з недотриманням календаря щеплень може мати наслідком стягнення матеріальної та моральної шкоди

Рішення Сарненського районного суду Рівненської області від 17 квітня 2024 р. у справі № 572/3616/19

Обставини справи: Позивачка звернулася до суду з позовом до КНП «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Сарненської районної ради» (далі – «ЦПМСД») та Чемернянської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Сарненської районної ради Рівненської області (далі – «Школа») про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої ушкодженням здоров`я.

Позовна заява мотивована тим, що в приміщенні школи її дочці фельдшером зроблено щеплення від поліомієліту. Одразу після щеплення дитина захворіла, їй встановили діагноз - гострий в`ялий параліч, що є побічною дією вакцини від поліомієліту і була зафіксована як несприятлива подія після імунізації. Службовою перевіркою, яка проведена 25.03.2016 р. комісією, створеною згідно з Наказом по управлінню охорони здоров`я Рівненської обласної державної адміністрації від 16.03.2016 р. №33, та медичними документами встановлені численні порушення Відповідачами проведення процедури вакцинації.

Посилаючись на те, що службовими особами Відповідачів було порушено вимоги та процедуру проведення вакцинації, внаслідок чого настали тяжкі наслідки, вважає, що останні зобов`язані відшкодувати їй матеріальні збитки, понесені нею на лікування дитини, та моральну шкоду, яка спричинена діями Відповідачів, внаслідок яких погіршився стан здоров`я дитини.

З урахуванням зазначеного, Позивачка просила стягнути солідарно з Відповідачів на її користь 54 989 грн. на відшкодування майнової шкоди та 500 760 грн на відшкодування моральної шкоди.

Рішенням суду позов будо задоволено частково: стягнуто  солідарно з Відповідачів 19 955 (дев`ятнадцять тисяч дев`ятсот п`ятдесят п`ять) гривень майнової шкоди; стягнуто солідарно з Відповідачів 500 760 (п`ятсот тисяч сімсот шістдесят) гривень моральної шкоди.

Висновки суду та застосовані норми права. 22.02.2016 р. тридцятьом учням середньої школи проведено щеплення від поліомієліту ОПВ (серія М 5104-1), серед яких була і малолітня дочка Позивачки. Щеплення провела завідувач фельдшерсько-акушерським пунктом. Згідно з довідкою про проведення службової перевірки, дитина захворіла гостро, коли після другого уроку в школі у дитини раптово виникли скарги на запаморочення, терпкість ніг, слабкість. Дитина вимушено лежала, не могла сидіти та пересуватись. В подальшому із вищевказаними скаргами дитино госпіталізовано до дитячого відділення КЗ «Сарненська центральна районна лікарня». 24.02.2016 р. пацієнтку скеровано до КЗ «Рівненська обласна дитяча лікарня» в неврологічне відділення з діагнозом: «Дебют демієлінізуючого захворювання? Вестибуло-атактичний синдром. Поліневропатія?» і госпіталізовано в неврологічне відділення. Із анамнезу хвороби відомо, що 22.02.2016 р. дитину вакциновано ОПВ (серія М 5104-1). При зверненні у дитини на поверхні нижньої губи були герпетичні висипання.

Згідно з довідкою про проведення службової перевірки у медичній документації дані про медичний огляд дитини не зазначені; бланк інформованої згоди представлений не згідно з формою, затвердженою Міністерством охорони здоров`я України від 31.12.2009 р. №1086; перед проведенням щеплення вакциною ОПВ дитині, фельдшером не було проведено термометрію. За результатами службової перевірки члени комісії дійшли висновку, що вакцинація ОПВ вакциною (серія М 5104-1) не могла бути причиною тих неврологічних розладів, які спостерігалися у дитини. Не виключається, що вірусна герпетична інфекція спровокувала у клінічному варіанті перебігу даної інфекції, а саме можливий дебют розсіяного енцефаломієліту.

Згідно з консультативним заключенням невропатолога приватної клініки дитині був поставлений діагноз - «Астазія-Абазія?», можливо пов`язана із загальною слабкістю, що виникла внаслідок вакцинації ОПВ (декомпенсація латентної герпетичної інфекції)». 

02.06.2016 р. ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України» проінформувало про остаточну класифікацію та заключні діагнози хворих з гострими в`ялими паралічами, які встановлені комісією МОЗ України 31.05.2016 р., остаточний діагноз поліомієліт відхилено, заключний діагноз інші неспецифічні неврологічні захворювання з виділенням РЗ.

Відповідно до листа ЦПМСД від 15.03.2016 р. №01-14/115, під час щеплення були виявлені недоліки в роботі фельдшера, а саме: не проведено попередній огляд дитини лікарем перед щепленням, за що фельдшеру було оголошено догану.

Згідно з листом Управління освіти та науки Рівненської обласної державної адміністрації від 15.06.2016 р №Г.-77/01-08/16, відповідно до чинного законодавства дійсно було порушено процедуру здійснення щеплення. Медична сестра, яка проводила щеплення, звільнилася із навчального закладу. Відділу освіти Сарненської районної державної адміністрації вказано на неправомірні дії керівництва закладу щодо здійснення контролю за організацією та медичним обслуговуванням вихованців школи із наступним притягненням до відповідальності винних осіб.

Відповідно до витягу з протоколу діагностичного засідання Сарненської районної психолого-медико-педагогічної консультації від 07.09.2016 р. №38/1023, надано психолого-педагогічний висновок: порушення функцій опорно-рухового апарату: стан після імунізації ОПВ, та рекомендовано навчання за програмою для дітей із порушеннями опорно-рухового апарату. Згідно висновку соціально-психологічного дослідження №22-10-19, встановлено, що Позивачці завдана моральна шкода внаслідок каліцтва її дочки після щеплення. Психіка підексперементної особи, за досліджуваних психотравмуючих обставин, відповідає психіці середньо унормованої особистості потерпілого. Громадська оцінка моральної шкоди Позивачці в соціальному оточенні потерпілих, які постраждали від подібних правопорушень, з урахуванням судової практики у подібних справах, може бути оцінена в сумі 120 мінімальних заробітних плат на день дослідження (500 760 грн.).

Листом КЗ «Обласне бюро судово-медичної експертизи» Рівненської обласної ради від 06.02.2020 р. повідомило, що 06.02.2020 р. надійшли постанова про доручення проведення комісійної судово-медичної експертизи з матеріалами кримінального провадження. У зв`язку з виконанням вказаної експертизи просили слідчого надати оригінал медичної карти амбулаторного хворого, без надання карти проведення комісійної експертизи неможливе.

Частиною другою статті 39 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» (далі – «Основи»), батьки (усиновлювачі), опікун, піклувальник мають право на отримання інформації про стан здоров`я дитини або підопічного.

Згідно з ч. 1 ст. 43 Основ, згода інформованого відповідно до статті 39 цих Основ пацієнта необхідна для застосування методів діагностики, профілактики та лікування. Щодо пацієнта віком до 14 років (малолітнього пацієнта), а також пацієнта, визнаного в установленому законом порядку недієздатним, медичне втручання здійснюється за згодою їх законних представників.

Суд бере до уваги, що при процедурі проведення щеплення мають бути дотримані такі законодавчі вимоги: медичні працівники, які проводять щеплення, зобов`язані надати об`єктивну інформацію особам, яким проводиться щеплення або їхнім батькам про щеплення; медичні працівники, які проводять щеплення, зобов`язані перед щепленням провести медичний огляд особи, якій роблять відповідне профілактичне щеплення; медичні працівники, які проводять щеплення, зобов`язані встановити наявність чи відсутність медичних протипоказань; медичні працівники, які проводять щеплення зобов`язані у разі виявлення медичних протипоказань не здійснювати профілактичного щеплення; медичні працівники, які проводять щеплення зобов`язані отримати згоду батьків на проведення профілактичного щеплення у дітей, які не досягли віку 15 років.

Судом встановлено, що 22.02.2016 р. перед проведенням щеплення вакциною ОПВ дитині фельдшер не провела термометрію, у медичній документації дані про медичний огляд дітей не зазначила. 23.02.2016 р., при огляді дитини лікарем, виявлено герпетичну інфекцію. 29.02.2016 р. фельдшеру, яка здійснювала щеплення дитини, за порушення проведення профілактичного щеплення оголошено догану, що підтверджується довідкою про проведення службової перевірки від 25.03.2016 р.

Фельдшер, яка проводила щеплення дитини, зобов`язана була перед щепленням провести медичний огляд дитини та встановити наявність чи відсутність медичних протипоказань, а у разі їх виявлення - не здійснювати профілактичного щеплення; зобов`язана була надати батькам дитини об`єктивну інформацію про щеплення та отримати їхню згоду на проведення профілактичного щеплення дитині.

Пунктом 2 наказу Міністерства охорони здоров`я України від 31.12.2009 р. №1086 «Про затвердження форми первинної облікової документації № 063-2/о «Інформована згода та оцінка стану здоров`я особи або дитини одним з батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики», затверджено форму бланку інформованої згоди та оцінки стану здоров`я особи або дитини одним із батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики (форма № 063-2/о).

Отже, саме така форма є обов`язковим документом при щепленні або туберкулінодіагностиці особи або дитини.

Згідно з довідкою про проведення службової перевірки від 25.03.2016 р. члени комісії виявили, що бланк інформованої згоди та оцінки стану здоров`я особи або дитини одним із батьків або іншим законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики (форма № 063-2/о) представлений не згідно з цією формою.

Матеріали справи взагалі не містять інформованої згоди, а Позивачка заперечує факт підписання нею згоди на щеплення дитини, яке проведено 22.02.2016 р., надана представником Відповідача згода від 19.02.2016 року не відповідає вищезазначеним вимогам.

Аналіз встановлених обставин і досліджених доказів у їх сукупності та взаємозв`язку дозволяє дійти висновку, що проведення вакцинації дочки Позивачки, спричинило погіршення здоров`я останньої, що виявилося у ослабленні імунної системи, ураження нервової системи, розвитком реакцій, які призвели до розвитку відповідної клінічної симптоматики. Наявність вказаних інфекцій діагностовано Позивачкою на наступний день після проведення вакцини, при цьому наявними матеріалами не підтверджено їх існування до проведення вакцинації.

Посилання представників Відповідачів, що згідно інструкції до вакцини ОПВ «ОПВЕРО» побічні реакції можуть виникнути в період від 4 до 8 тижнів після вакцинації не заслуговують на увагу, з огляду на те, що такі реакції та періоди зазначені в інструкції за умови проведення вакцинації з дотриманням всіх вимог.

Судом встановлено, що при проведенні вакцинації були допущені порушення, зокрема, вакцина була введена під час хворобливого стану дитини (герпесна інфекція), у віці який не передбачений календарем щеплень (11 років) без отримання призначення лікаря для проведення щеплення з недотриманням календаря щеплень.

Таким чином, суд дійшов висновку про підтвердження належними та допустимими доказами причинно-наслідкового зв`язку між проведенням щеплення від поліомієліту та погіршенням стану здоров`я дитини.

З повним текстом рішення Сарненського районного суду Рівненської області можна ознайомитися за покликанням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/118557453