O&A до вебінару Віри Козіної “Новели «антикорупційного» контролю 2020”
Запитання 1. Чи вірно розуміти, що декларацію має заповнювати лише керівник вказаного у ст.45 Закону комунального некомерційного підприємства — закладу охорони здоров'я, а ні будь-яка посадова особа цього підприємства та тим більш не будь-яка посадова особа іншого комунального некомерційного підприємства — закладу охорони здоров'я? Витяг з Закону "Про запобігання корупції" Стаття 45. Подання декларацій осіб, […]
Новини та події
18.03.2020

Запитання 1. Чи вірно розуміти, що декларацію має заповнювати лише керівник вказаного у ст.45 Закону комунального некомерційного підприємства — закладу охорони здоров'я, а ні будь-яка посадова особа цього підприємства та тим більш не будь-яка посадова особа іншого комунального некомерційного підприємства — закладу охорони здоров'я? Витяг з Закону "Про запобігання корупції" Стаття 45. Подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування частина 5. Дія розділу VII цього Закону не поширюється на посадових осіб закладів, установ та організацій, які здійснюють основну діяльність у сфері … охорони здоров’я (крім керівників закладів охорони здоров’я центрального, обласного, районного, міського (міст обласного значення, міст Києва та Севастополя) рівня…

Відповідь: Так, Ви правильно зрозуміли це положення Закону. Якщо основним видом економічної діяльності закладу (підприємства, установи, організації) є діяльність у сфері охорони здоров’я, то працівники цієї установи (закладу, некомерційного підприємства) не підпадають під дію фінансового антикорупційного контролю. Виключенням з цього правила керівники закладів охорони здоров’я центрального, обласного, районного, міського (міст обласного значення, міст Києва та Севастополя) рівня – вони подають декларації у порядку, встановленому ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції». Перевірити вид основної діяльності можна безкоштовно за цим посиланням https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.

Запитання 2. Чи потрібно в декларації відображати, що суб'єкт декларування є головою ревізійної комісії ОСББ на безоплатній основі.

Відповідь: Ні, згідно з п. 112 Роз’яснень НАЗК від 13.02.2020 р. у декларації не зазначається членство (членство в органах) у таких організаціях (об’єднаннях): політичні партії; релігійні організації; професійні спілки; об’єднання співвласників багатоквартирного будинку; асоціації органів місцевого самоврядування та їх добровільні об’єднання; об’єднання юридичних осіб приватного права, які не є громадськими об’єднаннями; органи суддівського, прокурорського самоврядування».

Запитання 3. Чи зобов'язаний подавати декларацію голова громадської організації без статусу юридичної особи?

Відповідь: Ні. Підпунктом «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» такий обов’язок передбачено лише для окремих юридичних осіб публічного права. Додатково це питання висвітлено у п. 112 Роз’яснень НАЗК від 13.02.2020 р., згідно з яким: «<…> відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 46 Закону у декларації зазначається інформація про входження суб’єкта декларування до керівних, ревізійних чи наглядових органів громадських об’єднань, благодійних організацій, саморегулівних чи самоврядних професійних об’єднань, членство в таких об’єднаннях (організаціях). До об’єднань (організацій), членство у яких (членство в органах яких) слід відображати в декларації, належать: 1) об’єднання, на які поширюється дія Закону України «Про громадські об’єднання», а саме громадські організації та громадські спілки, які мають статус юридичної особи; <…>»

Запитання 4. Чи повинна уповноважена особа з антикорупційної діяльності підприємства публічного права (державного підприємства) подавати електронну декларацію? Дякую!

Відповідь: Такі функції покладаються на посадових осіб відповідних підприємств, установ та організацій (ч. 1 ст. 64 Закону України «Про запобігання корупції»). Отже, якщо Ваше підприємство, установа чи організація належить до юридичних осіб публічного права та не звільнене з-під дії фінансового контролю відповідно до абз. 1 ч. 5 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції», то усі посадові особи, які працюють у цій юридичній особі, мають подавати декларації (пп. «а» п. 2 ч. 1 ст. 1 згаданого Закону). Які особи можуть належати до посадових осіб юридичних осіб публічного права, визначено у п. 15 Роз’яснень НАЗК від 13.02.2020 р., який Ви можете переглянути за цим посиланням: https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2020/02/2.SHHodo-sub-yektiv-deklaruvannya.pdf
Спеціальних вимог щодо необхідності подання працівником декларації, виключно через те, що на нього покладено функції із забезпечення вимог антикорупційного законодавства немає.

Запитання 5. Що повинен зазначити депутат місцевої ради, якщо він не є працівником ради в розділі місце роботи?

Відповідь: Ні, якщо Ваша посада не обумовлюється необхідності подання декларації, то ви зазначаєте лише інформацію про те, що ви є депутатом відповідної місцевої ради.

Запитання 6. Якщо багато є товарних кредитів, окремо вони не перевищують 50 ПМ, а разом перевищують. Їх вказувати у декларації?

Відповідь: Ні, згідно з приписами чинної редакції п. 9 ч. 1 ст. 46 антикорупційного закону, деталізованими у п. 103 Роз’яснень НАЗК від 13.02.2020 р., зазначається лише інформація про фінансові зобов’язання, розмір кожного з яких перевищує 50 ПМ.

Запитання 7. Питання по кредитній картці: при декларуванні необхідно підсумувати всі зняття за звітній період, чи тільки якщо одноразово більше 96 тис?

Відповідь: Так, для цілей 2019 року 50 ПМ дорівнює 96050 грн. Зазначимо лише якщо розмір однієї транзакції одномоментно дорівнював або перевищив цю суму. У доходах ці операції не відображаємо,незалежно від їх розміру (див. п. 89, п. 104 Роз’яснень НАЗК від 13.02.2020 р.).

Запитання 8. ПрАТ 100% акцій володіє держава. Чи мають посадові та службові особи подавати декларацію?

Відповідь: Треба працювати зі статутними документами Вашого ПрАТ. На допомогу використовуйте п. 15 Роз’яснень НАЗК від 13.02.2020 р., там ці питання якісно розписані: https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2020/02/2.SHHodo-sub-yektiv-deklaruvannya.pdf

Запитання 9. Чи потрібно подавати декларанту дані в розділі 16 щодо члена сім'ї, який є адвокатом, а відповідно і членом НААУ?

Відповідь: Ні, згідно п. 12 ч. 1 ст. 46 антикорупційного Закону, у Розділі 16 декларації зазначаються лише дані щодо суб’єкта декларування.

Запитання 10. У випадку якщо особа є членом фермерського господарства з 16 років, засновником є інша особа, при цьому виплата дивідендів не передбачена статутом такого господарства, тобто грошові кошти не отримуються особою, а господарством не виплачуються та не перераховуються, чи потрібно вказувати членство в такому господарстві в декларації?

Відповідь: Так, потрібно (п. 11 ч. 1 ст. 46 антикорупційного Закону). Зверніть, будь ласка увагу, що згідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про фермерське господарство» фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, а участь у ньому підтверджує пряме волевиявлення особи на здійснення відповідної діяльності шляхом участі у ФГ. Тому участь у такому господарстві може містити ознаки обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності. Перелік посад, на яких поширюються відповідні обмеження, встановлений ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції». На жаль, судова практика з цих питань досить несприятлива для порушників, незалежно від того, чи отримували вони фінансову винагороду за участь у фермерському господарстві. Тож будьте уважні.