Нові зміни до кримінального процесуального законодавства, зумовлені воєнним станом
Матеріал
Новини та події
29.09.2022

Підготував статтю Андрій Шабельніков – член Ради Комітету з питань захисту бізнесу та інвесторів, що діє в складі НААУ, керуючий партнер адвокатського об'єднання "ЕВРІКА".

27 липня 2022 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану». Основні нововведення стосуються процедури освідування особи, розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу та видання трупа родичам, які в першу чергу були зумовлені воєнним станом в країні. Відтак з метою забезпечення оперативності та ефективності розслідування злочинів, особливо в районах проведення активних бойових дій, змін потребували статті 238, 241, 615 КПК України.

Щодо процедури освідування особи законодавець передбачив можливість здійснення такої слідчої розшукової дії не лише за постановою слідчого та прокурора, а й дізнавача, відповідні зміни викладені в новій редакції статті 241 КПК України.

Також було спрощено порядок видання трупа. У пояснювальній записці до законопроєкту необхідність змін обґрунтовувалася тим, що вимогами чинного кримінального процесуального законодавства на сьогодні передбачено, що після проведення судово-медичної експертизи та встановлення причини смерті труп особи підлягає виданню родичам виключно з письмового дозволу прокурора. Водночас у районах проведення активних бойових дій або на територіях, що зазнають постійного бомбардування, функціонування органів прокуратури ускладнюється, кількість прокурорів, що можуть виконувати свої обов’язки у цих регіонах, обмежена.

Таким чином, змінами до частини четвертої статті 238 КПК України передбачено, що під час здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану письмовий дозвіл на видання трупа видається прокурором або слідчим після проведення судово-медичної експертизи та встановлення причин смерті.

Змін зазнає і порядок продовження строку тримання під вартою в умовах воєнного стану. Отже, нова редакція статті 615 КПК України передбачатиме, що якщо в умовах воєнного стану відсутня об’єктивна можливість доставити затриману особу до слідчого судді, суду у строк, передбачений статтею 211 цього Кодексу, розгляд клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу здійснюється із застосуванням доступних технічних засобів відеозв’язку з метою забезпечення дистанційної участі затриманої особи.

Також важливим є те, що особа підлягає негайному звільненню у випадку відсутності можливості доставити особу для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу або забезпечити її дистанційну участь.

Окрім того, важливими є розширення переліку сторін кримінального провадження, визначених пунктом 19 частини першої статті 3 КПК України, шляхом доповнення «особи, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю». Водночас надано визначення поняття такої особи, як фізичної особи, яка не набула статусу підозрюваного, обвинуваченого у зв’язку з її смертю, але стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Відповідним визначенням доповнено також перелік підзахисних адвоката у кримінальному провадженні у статті 45 КПК України.

Також смерть особи, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю, є підставою для закриття кримінального провадження (відповідні зміни внесено до ч. 5 ст. 284 КПК України). У такому разі прокурор до винесення постанови про закриття кримінального провадження направляє одному з близьких родичів, або члену сім’ї, або захиснику померлого письмове повідомлення про можливість закриття кримінального провадження у зв’язку зі смертю такої особи з роз’ясненням права заявити клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження.

Окрім того, змінами передбачається, що в умовах дії воєнного стану суд може проголосити лише резолютивну частину вироку з обов’язковим врученням учасникам судового провадження повного тексту вироку в день його проголошення.

Наразі Закон України № 2462-IX направлений на підпис Президенту і набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Ознайомитись із текстом закону, його супровідними документами та дізнатися про зміни у проходженні закону можна за посиланням: https://bit.ly/3BRxb0E