Нові штрафи для водіїв: Рада посилила відповідальність за порушення порядку використання номерних знаків ТЗ
Огляд законодавства
Новини та події
20.10.2022

6 жовтня Верховна Рада прийняла Закон № 7365 «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення порядку встановлення та використання номерних знаків транспортних засобів».

Сьогодні дедалі частішають випадки керування транспортними засобами із навмисним маскуванням або приховуванням номерних знаків. Ба більше трапляються водії, у яких взагалі відсутні номерні знаки або розміщені не у встановлених місцях. Тому Закон має на меті забезпечити належну ідентифікацію транспортних засобів, що приймають участь у дорожньому русі, а також створити дієвий механізм відповідальності за порушення встановлених вимог.

Законом вносяться зміни до діючої редакції ч. 6 ст. 121 КУпАП щодо виокремлення в самостійну норму адміністративно-караних порушень вимог законодавства щодо використання номерних знаків транспортних засобів. Так, доповнюється Глава 10 КУпАП статтею 121-3, яка передбачатиме накладення на водіїв штрафу у розмірі 50 НМДГ – 850 грн за наступні правопорушення:

  1. Керування або експлуатація водієм ТЗ без номерного знака;
  2. Керування або експлуатація водієм ТЗ з номерним знаком, що не належить цьому засобу або не відповідає встановленим зразкам або вимогам;
  3. Керування або експлуатація водієм ТЗ з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці, перевернутим чи неосвітленим, закритим іншими предметами (у тому числі прозорими);
  4. Керування або експлуатація водієм ТЗ з нанесенням стороннього покриття або застосуванням сторонніх матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють ідентифікацію номерного знака;
  5. Керування або експлуатація водієм ТЗ із забрудненим номерним знаком, якщо така забрудненість не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів;
  6. Учинення інших дій, спрямованих на умисне приховування номерного знака.

За керування або експлуатацію водієм транспортного засобу із незаконно встановленими номерними знаками Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації або Національної поліції України водії заплатять штраф у розмірі 100 НМДГ – 1700 грн. Якщо ж водій протягом року повторно незаконно використає номерні знаки таких суб’єктів штраф досягатиме 200 розмірів НМДГ – 3400 грн.

Зміни торкнуться також Закону «Про дорожній рух» у частині врегулювання порядку присвоєння та виготовлення номерних знаків. Зокрема, власники зможуть самостійно обирати буквено-числову комбінацію номерних знаків за своїм уподобанням у Особистому кабінеті водія та самостійно замовляти їх виготовлення у суб’єктів господарювання, за умови відповідності виготовлених знаків законодавчим вимогам.

Загалом очікується, що даний Закон сприятиме належній ідентифікації транспортних засобів, підвищенню рівня безпеки дорожнього руху та зменшенню аварійності на дорогах.

Детальніше ознайомитися із Законом: https://bit.ly/3TysBvv