Нові можливості для бізнесу: позбутися пожежних перевірок за декілька кроків
Матеріал
Новини та події
24.10.2022

Підготував статтю Андрій Шабельніков – член Ради Комітету з питань захисту бізнесу та інвесторів, що діє в складі НААУ, керуючий партнер адвокатського об’єднання “ЕВРІКА”.

6 жовтня 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності», яким запроваджено нові, важливі для бізнесу можливості.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцев, пояснив: «Це законопроєкт, який ми обіцяли бізнесу і виконуємо обіцянку щодо спрощення роботи в Україні. Ідея дуже проста. Якщо бізнес отримав страховий поліс відповідальності, то він звільняється на дію цього полісу від перевірок. Поки закон розповсюджується тільки на пожежні перевірки, але в майбутньому плануємо розширити підхід і на інші сфери». Цю ініціативу підтримали бізнес-асоціації, страхові компанії та НБУ.
Зміни було внесено до декількох нормативно-правових актів, зокрема Законів України «Про страхування», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та Кодексу цивільного захисту України.

Отже, договір добровільного страхування цивільної відповідальності суб’єктів господарювання за шкоду, яка може бути заподіяна навколишньому природньому середовищу, життю, здоров’ю та майну третіх осіб внаслідок надзвичайних ситуацій, пожеж та інших небезпечних подій, що можуть виникнути на території та/або об’єктах нерухомості, укладається за заявою суб’єкта господарювання.
Договір страхування відповідальності укладається не менше ніж на 2 роки.

Мінімальний розмір страхової суми визначається з урахуванням акта оцінки території та/або об’єкта нерухомості на відповідність вимогам техногенної та пожежної безпеки (аудиту техногенної та пожежної безпеки) та становить:
• із середнім ступенем ризику – не менше ніж 3000 мінімальних заробітних плат;
• із незначним ступенем ризику – не менше ніж 2000 мінімальних заробітних плат.

Інформація про укладення договору страхування передається ЦОВВ, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, який виключає суб’єкта господарювання з переліку осіб, які підлягають перевірці.

Також на офіційному вебсайті ЦОВВ буде функціонувати відповідний реєстр.
Народний депутат Ярослав Железняк опублікував простий зрозумілий алгоритм процедури звільнення від перевірок.
1. Підприємець замовляє аудит пожежної безпеки у ДСНС або у атестованого аудитора.
2. З результатами аудиту йде у будь-яку страхову та оформлює поліс відповідальності.
3. Поліс відповідальності надсилає ДСНС до 15 листопада.
4. Отримує звільнення від перевірок щонайменше на строк дії полісу. Максимально для підприємств з незначним ризиком – 10 років, із середнім – 6 років.

Таким чином, вже скоро після опублікування цього Закону суб'єкти господарювання зможуть за декілька кроків зняти з себе тягар перевірок пожежної безпеки.