#Newsroom: Неіснуюча судова практика із ChatGPT
Ірина Шапошнікова, адвокат, юристка Asters, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ
Огляди
07.06.2023

Не знайдеться того, хто ще не чув про ChatGPT. Чимало юристів починають використовувати його можливості в листуваннях із клієнтами, складеннях простих документів, пошуку інформації.

CNN: The meteoric rise of ChatGPT is shaking up multiple industries – including law, as one attorney recently found out.

CNN: Як нещодавно виявив один адвокат, стрімке зростання ChatGPT сколихнуло багато галузей, у тому числі юридичну.

Cколихнув ChatGPT не лише юридичну галузь, а й кар’єру цього адвоката з Нью-Йорку, який тепер вибачається за те, що надав суду документ із посиланнями на неіснуючу судову практику, яку видав йому саме ChatGPT.

US District Court: Six of the submitted cases appear to be bogus judicial decisions with bogus quotes and bogus internal citations.

Окружний суд США: шість із поданих справ є фальшивими судовими рішеннями з фальшивими цитатами та фальшивими внутрішніми посиланнями.

У своєму наказі, суд детально описує в чому полягала фальшивість таких рішень. Наприклад, судове рішення посилається на прецедент, якого взагалі не існує, або такі висновки були зроблені судами в зовсім інших справах.

The lawyer claims that he «never utilized ChatGPT as a source for conducting legal research prior to this occurrence and therefore was unaware of the possibility that its content could be false».

Адвокат стверджує, що він «ніколи не використовував ChatGPT як джерело для проведення юридичного аналізу до цієї події, і тому не знав про можливість того, що його контент може бути неправдивим».

І що тепер? Суд видав Show Cause Order, чим зобов’язав адвоката з’явитись на судове засідання та пояснити чому на нього не повинна бути покладена відповідальність за надання суду неправдивої інформації.

Show Cause Order is a court order issued to a party in a lawsuit, directing that party to appear to give reasons why a certain action should not be put into effect by the court.

Наказ про обґрунтування — це судовий наказ, виданий стороні судового процесу, який зобов’язує цю сторону з’явитися для пояснення причин, чому суд не повинен вчиняти певну дію.

Реальна ситуація, яка трапилась цього року із адвокатом з Нью-Йорку наглядно показує, що хоч за технологіями майбутнє, це майбутнє ще не настало.

Матеріал підготувала Ірина Шапошнікова, адвокат, юристка Asters, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ