Про навчання адвокатів на платформі HELP РЄ
Наталія Чорновус, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ
Публікації лекторів
24.08.2022

Легкий доступ до інформації, самостійне планування часу, постійна підтримка тренера: Наталія Чорновус про навчання адвокатів на платформі HELP РЄ

Триває навчання адвокатів на онлайн курсі програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини», що стартував у Вищій школі адвокатури НААУ 18.07.2022 року.

Підсумки першого етапу підводимо з тренером Курсу Наталею Чорновус, адвокатом, членом Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ.

“Беручи участь на on-line курсі «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини» як учасник, захоплюєшся та потрапляєш у вир корисної інформації. Відзначу зручність навчання на платформі, адже завдання можна виконати у самостійно обраний час. Легкий доступ до інформації, постійна підтримка тренера — це те, що стає стимулом завершити курс, здобувши нові знання і корисні навички у сфері медичного права.” — ділиться враженнями про освітню платформу Наталія.

Основна мета Курсу — забезпечення дотримання прав людини у сфері біомедицини. Навчаючись за програмою адвокати дізнаються про ключові принципи та механізми захисту у цій сфері, оволодівають алгоритмами роботи над медичними справами.

Особливу увагу приділено Конвенції про захист прав і гідності людини щодо застосування біології та медицини: Конвенції про захист прав людини і біомедицину. Це міжнародно-правовий акт, що був укладений вперше з метою направлення на збереження людської гідності, прав та свобод людини за допомогою встановлення ряду принципів і заборон проти неправильного застосування досягнень біології та медицини. Цьогоріч відзначається 25-річчя від прийняття (04.04.1997) та 20-річчя з нагоди підписання Україною (22.03.2002) Конвенції Ов’єдо, яка, на жаль, до сьогодні Україною не ратифікована.

“Тема прав людини у сфері біомедицини була, є і буде актуальною завжди”, — переконана пані Наталія. В умовах ведення війни на території України тема “воєнного” медичного права стала гостро необхідною, тому навчання на Курсі в особливих умовах воєнного стану є значимим. Коментуючи перший етап Курсу тренер підкреслює його змістовну частину та сучасний формат подачі матеріалу.

Зокрема, Вступна частина цікаво та інформативно розкриває досвід застосування Конвенції Ов’єдо у країнах Європи. Інтерактивна лекція із глосарієм та стенограмою сприяє засвоєнню теми.

Зважаючи на воєнний стан в Україні та необхідність у знанні законодавства, що стосується дотримання прав людини під час воєнних дій, на платформі Курсу розміщено міжнародно-правові акти: Женевську Конвенцію про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях, Конвенцію про поліпшення долі поранених, хворих та осіб, які зазнали корабельної аварії, зі складу збройних сил на морі, Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими, Конвенцію про захист цивільного населення під час війни.

Учасники курсу, після ознайомлення із конвенційними нормами, мали змогу роздумувати над їх дотриманням, зокрема, щодо медичного нейтралітету під час війни. Аналізуючи практичні ситуації із застосуванням норм міжнародних актів адвокати зі складу групи, у своїй більшості, прийшли до висновку про необхідність внесення змін до українського законодавства задля забезпечення прав людини під час збройної агресії російської федерації. Крім цього учасниками наголошено було і на необхідності проведення просвітницької роботи для громадян з метою, в тому числі, уникнення соціального обурення з приводу надання медичними працівниками допомоги військовополоненим країни-агресора.

Привернуло увагу вивчення питання інституту попереднього розпорядження. Непоодинокими є висновки щодо необхідності впровадження такого у національне законодавство. У дослідженні «за» і «проти», обмірковуючи практику ЄСПЛ, надаючи перевагу можливості реалізації добровільного волевиявлення людини, із врахуванням забезпечення дотримання права людини на гідну смерть учасники надали перевагу варіанту «за». Колеги дійшли думки, що впровадження та застосування інституту попереднього розпорядження в Україні можливе за умови вирішення ряду інших питань, таких як: терміну дії медичної довіреності; можливості анулювання розпорядження; відсутності стороннього впливу на волевиявлення особи, яка набула повної цивільної дієздатності; перевірка стану психічного здоров’я; внесення інформації про попереднє розпорядження до Реєстру пацієнтів.

“Учасники зацікавлені, натхненні та продовжують здобувати знання, які в подальшому зможуть використати у своїй адвокатській діяльності” — впевнено підсумовує Наталія Чорновус завершення першого етапу Курсу.

Бажаємо учасникам успішного проходження наступних модулів програми, і в свою чергу продовжимо знайомити з тренерським складом та експертними публікаціями стосовно онлайн курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини».