Настільна книга судді: матеріали для розгляду справ про міжнародні злочини
Методологію та зміст цієї Настільної книги було розроблено в партнерстві з Національною школою суддів України та Верховним Судом
Огляди
10.07.2024

Неспровокована збройна агресія проти України стала справжнім викликом для усієї держави та вітчизняної системи правосуддя. Якщо ще декілька років тому було складно уявити ті воєнні злочини, які сьогодні щоденно вчиняє російська федерація на території України, то сьогодні це страшна реальність, яка потребує належної реакції реагуванням правовими механізмами на порушення.

До Вашої уваги пропонуємо настільну книгу судді з матеріалами для розгляду справ про міжнародні злочини, яку було створено у співпраці українських суддів з міжнародними й українськими експертами.

Означене видання призначене допомогти українським суддям справедливо та ефективно розглядати справи щодо міжнародних злочинів за законодавством України відповідно до міжнародних норм.

У Настільній книзі детально розглянуто:

·національне законодавство України про міжнародні злочини. У ній зокрема запропоновано огляд відповідних міжнародно-правових джерел, зокрема міжнародних договорів, судових рішень та наукових коментарів, щодо злочину агресії, воєнних злочинів і геноциду;

·практику міжнародних кримінальних судів і трибуналів та відповідних конвенційних органів з прав людини, яка стосується додаткових ключових тем, як-от види відповідальності, обставини, що звільняють від відповідальності в кримінальному праві та деякі окремі процесуальні питання.

 

Методологію та зміст цієї Настільної книги було розроблено в партнерстві з Національною школою суддів України та Верховним Судом. Судді як Верховного Суду, так і апеляційних судів і судів першої інстанції взяли участь в обговоренні пропозицій щодо методології та змісту Настільної книги й схвалили їх. Підготовку Настільної книги здійснювали українські судді та міжнародні експерти з UpRights, Global Rights Compliance (GRC) (за підтримки проєкту МАТРА-Україна) під загальним керівництвом та за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх».

 

Ознайомитися із Настільною книгою судді можна за посиланням: https://tinyurl.com/2x6djr7h