Набув чинності Закон «Про державну реєстрацію геномної інформації людини» № 2391-ІХ
Огляд законодавства
Новини та події
09.11.2022

6 листопада 2022 року набув чинності важливий для правоохоронної системи та сфери експертно-криміналістичної діяльності Закон «Про державну реєстрацію геномної інформації людини» № 2391-ІХ. Закон буде введено в дію 06 лютого 2023 року.

Нормативно-правовим актом урегульовуються процеси створення і функціонування обліку геномної інформації людини, удосконалюється робота правоохоронних органів із розслідування злочинів та встановлення осіб, які їх вчинили, покращується робота з розшуку зниклих безвісти та ідентифікації невпізнаних осіб.

Законом передбачається проведення державної реєстрації геномної інформації шляхом внесення до Електронного реєстру відомостей про генетичні ознаки людини та знеособлених персональних даних про особу. Такі відомості є інформацією з обмеженим доступом та не підлягають оприлюдненню.

Державна реєстрація проводиться як у добровільному, так і обов’язковому порядку. Так, обов’язковій державній реєстрації підлягає, зокрема, геномна інформація:

1) осіб, яким повідомлено про підозру у вчиненні, які вчинили або які засуджені за умисні тяжкі чи особливо тяжкі злочини проти основ національної безпеки України; життя, здоров’я; статевої свободи та статевої недоторканості людини; власності; громадської безпеки; у сфері обігу наркотичних засобів; проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку;

2) установлена з біологічного матеріалу, отриманого під час проведення слідчих (розшукових) дій відповідно до КПК України, та неідентифікована;

3) невпізнаних трупів людей, їх останків та частин тіла людини, відомості про виявлення яких унесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань або відображено у постанові про початок досудового розслідування, винесеній у порядку, передбаченому статтею 615 КПК України;

4) встановлена з раніше відібраних біологічних зразків осіб, зниклих безвісти, або біологічного матеріалу з особистих речей осіб, зниклих безвісти, відомості щодо яких внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань або відображено у постанові про початок досудового розслідування, винесеній у порядку, передбаченому статтею 615 КПК України;

5) осіб, які не здатні через стан здоров’я, вік або інші обставини повідомити інформацію про себе.

Право на добровільну реєстрацію мають громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства. Така реєстрація проводиться на підставі письмової заяви особи про відбір у неї біологічного матеріалу, проведення молекулярно-генетичної експертизи та внесення геномної інформації до Електронного реєстру. Добровільна реєстрація геномної інформації неповнолітніх, недієздатних та обмежено дієздатних осіб проводиться на підставі письмової заяви їхніх законних представників.

Законом також передбачено особливий порядок обов’язкового відбору біологічного матеріалу під час воєнного стану у військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу служби цивільного захисту, а також членів добровольчих формувань територіальних громад.

Державна реєстрація проводитиметься у декілька етапів:

  • відбір та зберігання біологічного матеріалу людини;
  • проведення молекулярно-генетичної експертизи (дослідження) біологічного матеріалу;
  • внесення відомостей до Електронного реєстру геномної інформації людини.

У МВС переконані, що даний закон дозволить експертам-криміналістам отримати дієвий інструмент із вдосконалення роботи з ідентифікації осіб, значно підвищить ефективність розкриття злочинів та скоординує зусилля правоохоронних органів у сфері боротьби із злочинністю.

Детально ознайомитись із Законом: https://bit.ly/3T7xLxW