На що звертати увагу при релокації бізнесу в ЄС і як обрати кращий варіант? — адвокати обговорили практичні нюанси під час вебінару у ВША НААУ
У єдності наша сила, разом до перемоги! Слава Україні!🇺🇦
Публікації лекторів
27.04.2022
Понад 1400 адвокатів долучилися до участі у вебінарі на тему “Релокація бізнесу в ЄС: практичні нюанси”, що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ 27 квітня 2022 р.

Лектором заходу з підвищення кваліфікації адвокатів виступив Сергій Барбашин, адвокат, керуючий партнер TRUSTME Law Firm, заступник голови комітету інтелектуальної власності НААУ, Голова Молодіжного комітету UNBA NextGen, виконавчий директор 2020-2022 Європейської асоціації молодих адвокатів.

Згідно з програмою вебінару предметом обговорення стали правові засади та практичні аспекти здійснення релокації бізнесу в країни ЄС, види релокації, особливості організації підприємницької діяльності на прикладах країн Європейського Союзу, юридичні нюанси підготовки чи адаптації, а також фактори, які впливають на обрання кращого варіанту переміщення бізнесу.
Відкриваючи захід Сергій Барбашин відзначив актуальність тематики перепрофілювання діяльності підприємств та переміщення бізнесу, що пов'язане з повномасштабною війною в Україні та підкреслив важливість володіння знаннями, які допоможуть з'ясувати характерні особливості, до яких варто бути готовим при релокації бізнесу.

За словами лектора, реалізуючи ініціативу передусім варто визначитися з видом релокації для продовження підприємницької діяльності на новому місці. Сергій Барбашин звернув увагу учасників на характерні ознаки і особливості повної, часткової та поетапної релокації, а також навів практичні випадки, в яких кожен з видів буде ефективно застосовним.

Підлягають глибокому аналізу та оцінці при виборі варіанту релокації бізнесу такі елементи, як організаційно — правова форма власності підприємства/товариства, форми залучення персоналу на умовах цивільно — правових договорів, оформлення трудових відносин чи співпраці з фізичними особами — підприємцями, правовий режим тимчасового захисту в країні перебування, взаємовідносини з Україною та ЄС, джерела доходів, система оподаткування та інші ключові аспекти.

У доповіді лектором прокоментовано Імплементаційне рішення Ради ЄС No2022/382 від 04.03.2022 р., що встановлює наявність масового напливу переміщених осіб з України у розумінні статті 5 Директиви 2001/55/ЄС та запроваджує тимчасовий захист, означено країни дії та винятки, а також зауважено, що обсяг, строк і порядок надання тимчасового захисту, розмір допомоги може відрізнятися у кожній країні.

Висвітлюючи особливості релокації бізнесу, Сергій Барбашин розповів про Особливості організації бізнесу на прикладах таких країн як Португалія, Естонія, Литва, Болгарія.

Фокус уваги учасників був скерований лектором до питань вибору організаційно — правової форми підприємства, умов та строків реєстрації, мінімального розміру статутного капіталу, а також до ключових етапів реєстрації компанії.

В цій частині виступу Сергієм Барбашиним надано учасникам практичні поради щодо перевірки інформації на етапі підготовки до реєстрації нового підприємства чи придбання готової компанії з метою мінімізації бізнес — ризиків.

Практичну зацікавленість адвокатів викликали практичні аспекти оподаткування податком на прибуток, податком на додану вартість, податком на доходи фізичних осіб, види обов'язкового соціального страхування та сплати відповідних внесків, пільгові ставки оподаткування певними видами податків, кваліфікаційні вимоги до працівників, а також розміри мінімальної заробітної плати у кожній з обговорених країн.

Навівши приклади окремих видів бізнесу по країнах ЄС Сергій Барбашин детально проаналізував переваги та недоліки, які представив у вигляді порівняльної таблиці за складністю системи оподаткування, комфортністю проживання для працівників та умовами їх оподаткування, квотами для іноземних працівників та іншими важливими бізнес — аспектами.

Висвітлюючи юридичні нюанси підготовки чи адаптації лектор рекомендував до врахування договори про уникнення подвійного оподаткування:

◾️ Конвенція між Урядом України та Урядом Естонської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на дохід і майно від 24.12.1996 р.
◾️ Конвенція між Урядом України та Урядом Литовської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на дохід і на майно від 25.12.1997 р.
◾️ Конвенція між Урядом України та Урядом Республіки Болгарія про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилень від 03.10.1997 р.
◾️ Конвенція між Україною і Португальською Республікою про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на дохід і на капітал від 11.03.2002 р.

В завершення семінару Сергій Барбашин поділився орієнтовним переліком документів працівника для релокації, як підтвердити майновий стан та джерела походження коштів, а також калькуляторами розрахунку податків і зборів, які стануть в нагоді учасникам.

Упродовж заходу лектором надано відповіді на найбільш поширені питання щодо релокації бізнесу. У зв'язку з багаточисельною аудиторією заходу та великою кількістю питань, Сергій Барбашин порадив звернутися письмово, щоб всі запити учасників були узагальнені з подальшим висвітленням відповідей на них, юридичних консультацій і правових порад у письмовій формі на сторінках ВША НААУ.

Адвокати подякували Сергію Барбашину за важливі та практично необхідні знання і навички, глибокий аналіз процесу і складових релокації бізнесу в ЄС, які необхідні для виваженості та розумної обачливості у прийнятті рішення про релокацію до певної країни.

У відгуках про захід учасники відзначили високу експертність виступу лектора, змістовність, структурованість та практичну орієнтованість навчального матеріалу, висловили побажання продовжити серію вебінарів на актуальні теми в умовах воєнного стану.
Вебінари у Вищій школі адвокатури слугують платформою підвищення професійної кваліфікації та осередком згуртованості і підтримки адвокатів, адже під час заходу колеги мають можливість обмінятися теплими словами підтримки, висловити віру в Українську армію, Державу і Народ, впевненість в перемогу України у війні.

Вища школа адвокатури НААУ висловлює щиру вдячність лектору Сергію Барбашину та всім адвокатам, які долучилися до участі у вебінарі.

Ми продовжуємо проводити заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та правопросвітництво в умовах воєнного стану в Україні.