На рівні Ради Європи прийнято звіт щодо необхідності удосконалення механізмів прийому жінок та дітей-біженців у країнах Європи
Звіт Ради Європи
Новини та події
09.11.2022

25 жовтня 2022 року Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи прийняв Звіт щодо прийому жінок та дітей-біженців у містах та регіонах Європи. Звіт представлений доповідачами Аннікою Ваіклою (Естонія) та Берндом Форінгером (Німеччина).

Після повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України кількість біженців, шукачів притулку та переміщених осіб у всьому світі зросла як ніколи. Поруч з цим жінки та діти як найбільш вразливі категорії під час міграції стикаються з насильством та обмеженням їхніх прав. Тому прийняття звіту, безперечно, є важливим кроком для удосконалення механізму прийому жінок та дітей-біженців у країнах Європи.

У Звіті для ознайомлення доступна пояснювальна записка, яка охоплює наступні проблемні питання, з якими стикаються означені вище категорії, зокрема, у пунктах масового прийому:

  1. Жінки та діти-біженці — факти і цифри.
  2. Особливі потреби та вразливість жінок і дітей-біженців.
  3. Визначення вразливості через призму міжсекторального підходу.
  4. Жінки та діти-біженці як життєздатні та наділені правами суб’єкти.
  5. Прийом жінок та дітей-біженців у містах та регіоні.
  6. Захист від насильства та торгівлі людьми.
  7. Адаптація місцевого прийому та розміщення до потреб жінок і дітей.
  8. Охорона здоров’я жінок та дітей-біженців.
  9. Доступ до освіти та позашкільних заходів.
  10. Доступ до місцевого ринку житла та праці.
  11. Жінки та діти-біженці як багаторівневе питання, що потребує багаторівневого управління та залучення багатьох зацікавлених сторін.

Таким чином, Конгрес закликає місцеві та регіональні органи влади розробити гендерно-чутливу та дружню до дітей політику прийому біженців, у тому числі через відповідні сфери політики, такі як освіта та житло, а також захистити жінок та дітей-біженців від насильства шляхом розробки механізмів скринінгу для виявлення жертв насильства. Також йдеться про необхідність співпраці місцевих та регіональних органів влади з іншими рівнями управління, організаціями громадянського суспільства, зокрема жіночими та дитячими організаціями, а також мережами міст та регіонів.

Крім того, Конгрес закликає органи влади визначити чіткі та прозорі механізми фінансової підтримки, аби органи місцевої та регіональної влади могли надавати високоякісні послуги в пунктах приймання жінок-біженок та дітей-біженців, а також сприяли збору та поширенню відповідних даних про біженців, що приїздять до них.

Звертаючись до членів Конгресу, Спеціальна представниця Генерального Секретаря Ради Європи з питань міграції та у справах біженців, Лейла Каячик, поділилася результатами її дослідницької місії до деяких країн Європи. Вона закликала органи місцевої та регіональної влад країн Європи не залишатися наодинці в питаннях забезпечення безпеки жінок-біженок та дітей-біженців. «Залучення всіх відповідних структур в цей процес є надзвичайно важливим», зауважила вона.

Детальніше про подію: http://bit.ly/3SUeTCu

Детальніше ознайомитися зі Звітом: https://bit.ly/3UfKb7T