15 травня - Міжнародний день сім’ї
Єднаймося у ці непрості часи і пам’ятаймо, що всі ми одна велика українська сім’я, підтримка та опора одне для одного
Новини та події
15.05.2024

Складно не погодитися із висловом американського філософа Фелікса Адлера про те, що сім’я – це суспільство в мініатюрі, від цілісності якого залежить безпека всього великого людського суспільства.  Адже все починається із сім’ї, маленької цеглинки великого будинку під спільною назвою держава, а тому від благополуччя окремої сім’ї залежить спільна єдність та добробут.

15 травня  – знакова подія, 30-та річниця заснування Міжнародного дня сім’ї, який покликаний сприяти підвищенню обізнаності про сімейні проблеми, розширенню знань про соціальні, економічні та демографічні процеси, що впливають на сім’ї, а також вшануванню всіх типів сімей, визнаючи їхню різноманітність і сприяючи інклюзивності. https://tinyurl.com/2p9wwu3d

Про важливість права на сім’ю свідчить його закріплення на рівні міжнародних актів:

·Загальної декларації прав людини – Сім’я є природним і основним осередком суспільства  і  має право на захист з боку суспільства та держави (стаття 16);

·Міжнародного пакту про соціальні, економічні та культурні права – Сім’ї,  яка  є природним і основним осередком суспільства, повинні надаватися по можливості якнайширша  охорона  і  допомога,  особливо  при  її  утворенні  і поки на її відповідальності лежить  турбота про несамостійних дітей та їх виховання (стаття 10);

·Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод – кожен має право на повагу до свого сімейного життя (стаття 8);

·Конвенції про права дитини – сім’ї як основному осередку суспільства і природному середовищу для зростання і благополуччя всіх її членів і особливо дітей мають бути надані необхідні захист і сприяння, з тим, щоб вона могла повністю покласти на себе зобов’язання в рамках суспільства (Преамбула).

На національному рівні право на сім’ю гарантується Конституцією України (ст. 32), Сімейний кодекс України (ст. 4), Цивільним кодексом України (ст. 291).

Взаємовідносини дитини і сім’ї урегульовані в Законі України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 року № 2402-III.

Реалізувати право на сім’ю особа може шляхом укладення шлюбу. На сьогодні, окрім традиційного механізму укладення шлюбу, передбаченого ст. 32 Сімейного кодексу України, існує також можливість укласти шлюб:

1. Дистанційно без присутності нареченого/нареченої. Зокрема, Постановою Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 року № 213 «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану» на час дії воєнного стану, якщо один із наречених є військовослужбовцем, державна реєстрація шлюбу може проводитися відділом державної реєстрації актів цивільного стану без особистої присутності такого нареченого (нареченої).

2.За добу. Його суть полягає у можливості зареєструвати шлюб у скорочений термін, в тому числі за добу за принципом екстериторіальності, тобто не має значення місце проживання громадян, які бажають вступити до шлюбу.

Важливе значення у реалізації права кожної дитини на сім’ю відіграють  сімейні форми влаштування (виховання) дітей — сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, такі як: усиновлення, опіка і піклування, сім’я патронатного вихователя, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу.

Варто зауважити, що за період повномасштабної війни в Україні було усиновлено майже 1,2 тис. дітей.  

Згідно зі ст. 207 Сімейного кодексу України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Правові засади, процедура та правові наслідки усиновлення закріплені у главі 18 СК України.

Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 р. № 905. https://tinyurl.com/bdzba4xm

Особливості усиновлення дітей громадянами України, які проживають за її межами, та іноземцями закріплено у розділі VI СК України.

Порядок та умови прийому громадян України, які проживають за межами України, та іноземців, які бажають усиновити дитину в Україні, для подання ними справ, затверджено наказом Міністерства соціальної політики України 17.11.2011 № 445, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 06 грудня 2011 р. за № 1406/20144. https://tinyurl.com/yfzpnsnd

22 березня Уряд спростив процедуру усиновлення і влаштування дітей в інші сімейні форми виховання. https://tinyurl.com/5862fshc

Сьогодні щоденно підривається право українців на сім’ю, в умовах війни, постійних вибухів, ракетних обстрілів люди змушені залишати свої домівки та шукати притулку. Мільйони біженців та внутрішньо переміщених осіб втратили зв’язки зі своїми близькими, позбавлені свого житла, діти розлучені із сім’єю, люди похилого віку залишаються без догляду та підтримки рідних на тимчасово окупованих територіях, багато сімей розлучені відстанню через перебування одного з подружжя у складі Збройних Сил України чи за кордоном, що безумовно впливає на емоційну складову стосунків. Усі ці та інші приклади є яскравим показником порушення звичного укладу права на сімейне життя як одного з природних прав людини.

Єднаймося у ці непрості часи і пам’ятаймо, що всі ми одна велика українська сім’я, підтримка та опора одне для одного.

Запрошуємо долучитися до професійної спільноти Центру сімейного права і Центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ, діяльність яких спрямована на утвердження сімейних цінностей, популяризацію міцних родинних стосунків, забезпечення якнайкращих інтересів дитини у всіх сферах життя, підвищення професійного рівня та поглиблення практичного досвіду адвокатів у питаннях захисту прав та інтересів всіх членів сім’ї та родини.

На найближчі заходи Центру сімейного права можна зареєструватися за посиланням:

·Відшкодування витрат на правничу допомогу під час розгляду сімейних справ. https://tinyurl.com/y8ehay33

·Врегулювання спору за участі судді. Чи застосовується цей механізм на практиці? https://tinyurl.com/acyp6ft3

·Щомісячний огляд судової практики та законодавства у сфері сімейного права. https://tinyurl.com/tykp5pdk

·Судове доручення, як спосіб отримати докази за кордоном. https://tinyurl.com/239wscjk

На найближчі заходи Центру «Адвокат дитини» можна зареєструватися за посиланням:

·Забезпечення позову у сімейних спорах за участі дітей: мета, підстави, порядок виконання. https://tinyurl.com/562xptt4

·Використання показань дитини у судовому кримінальному провадженні. https://tinyurl.com/ywpmczf2