Міжнародний день вдів
Цей день на КАЛЕНДАРІ ДИТИНСТВА позначила Олена Юшкевич, адвокат, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ.
Новини та події
23.06.2022

Ми повинні забезпечити, щоб вдови користувалися правами і соціальним захистом, яких вони заслуговують. Смерть неминуча, але ми можемо зменшити страждання вдів, якщо підвищимо їх статус і допоможемо їм у скрутну хвилину. Це буде сприяти повноцінному та рівноправної участі всіх жінок у житті суспільства.

©Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун

 

В міжнародному календарі Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН № 65/189 від 21.12.2010 було закріплено пам’ятну дату — 23-е червня — Міжнародний день вдів, присвячений підвищенню обізнаності про становище вдів і їхніх дітей для всього світового співтовариства.

Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН № 65/189 від 21.12.2010 наголошено, що розширення економічних прав та можливостей жінок, у тому числі вдів, має критично важливе значення для викорінення злиднів,

визнано, що у багатьох частинах світу життя овдовілих жінок та його дітей у всіх її аспектах негативно позначаються різні економічні, соціальні та культурні фактори, зокрема відсутність доступу до спадщину, володіння землею, працевлаштування та/або засобів до існуванню, мережам соціального забезпечення, охорони здоров'я та освіті;

визнано наявність зв'язку між становищем вдів та становищем їхніх дітей;

висловлено глибоку стурбованість тим, що мільйони дітей вдів страждають від голоду, недоїдання, дитячої праці, труднощів у доступі до медичних послуг, водопостачання та санітарії, втрати можливостей для отримання шкільної освіти, неграмотності та торгівлі людьми;

підтверджено, що жінки, у тому числі овдовілі жінки, мають складати невід'ємну частину суспільства в державі, в якій вони проживають, і посилаючись на важливе значення позитивних заходів, вжитих державами-членами щодо цього,

підкреслено необхідність приділити особливу увагу становищу вдів та їхніх дітей, у тому числі вдів та дітей, які проживають у сільських районах.

 

 

Статистичні дані

 

За даними Організації об'єднаних націй, на сьогоднішній день в світі налічується близько 250 мільйонів вдів, з них 115 000 000 відчувають убогість. Дуже багато вдів проживає в країнах, де вирують збройні конфлікти; їх становище особливо важко: вони втрачають мужів в молодому віці, при цьому змушені виховувати дітей в умовах бойових дій і без будь-якої підтримки з боку.

Проблеми, з якими стикаються жінки, які опинилися в статусі вдови, як і раніше не дозволяють з повною впевненістю заявити, що навіть сучасному суспільству вдається уникнути упущень і дискримінації на їх адресу. Їх статус, як і раніше свідчить про високу уразливість людини що зіткнулася з ситуацією, в якій може опинитися кожен з нас.

 

 

Ситуація у Світі

 

В багатьох країнах статус жінки є похідним від статусу її чоловіка, і, овдовівши, вона може втратити все — аж до елементарних засобів до існування. Є держави, де вдови не мають доступу до спадщини, позбавлені права на зайнятість, не можуть вважатися повноцінними членами суспільства.

Жінкам, які залишилися вдовами, у багатьох країнах нерідко відмовляють у спадщині та земельних правах, їм доводиться стикатися з жорстоким ставленням. Їх можуть вигнати з власного дому та піддати фізичному насильству, а іноді вбити, навіть члени власної родини. У багатьох країнах соціальний статус жінки нерозривно пов'язаний зі статусом чоловіка, і в разі його смерті жінка позбавляється місця в суспільстві. Щоб відновити громадський статус, буває, що вдові доводиться виходити заміж за одного з родичів чоловіка, нерідко проти власної волі. Для багатьох втрата чоловіка стає лише першим ударом у низці подальших випробувань. У деяких культурах вдів узагалі вважають проклятими й асоціюють з чаклунством.

 

 

Ситуація в Україні

 

За останні вісім років День Вдів став днем болю нашої сучасної держави, адже від Революції Гідності, а далі – до окупації Криму та російсько-української війни на Сході України, на сьогоднішній день, чимало українських жінок залишилися без надійної опори, а діти — без батька.

 

Міжнародний день вдів дає змогу акцентувати на забезпеченні в повному обсязі тих прав вдів, які зазвичай випадають із поля зору, залишаються неврахованими і яким не приділяють належної уваги. Це розширення прав і можливостей вдів шляхом надання необхідних послуг у галузі охорони здоров'я й освіти, забезпечення їх гідною роботою, а також широке залучення вдів до участі в прийнятті рішень і громадському житті без погроз насильства, що стає шансом будувати нове життя після тяжкої втрати. Створення можливостей для вдів також сприяє захисту їхніх дітей і допомагає уникнути злиднів і поневірянь.

 

Самою поширеною категорією вдів нині є вдови, чоловики яких загибли (померли) під час військової агресії Російської Федерації проти України з 2014 року та особливо в період воєнного стану з 24 лютого 2022 року.

 

Чинне законодавство оперує наступними поняттями:

  • члени сім'ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов'язаного або резервіста;
  • члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;
  • члени сімей загиблих (померлих) добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України, що прирівнюються до члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;
  • члени сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України;
  • утриманець загиблого або того, хто пропав безвісти, яким у зв'язку з цим виплачується пенсія сім’ям загиблих (тих, які пропали безвісти).

 

Відповідно до статті 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (https://cutt.ly/uKdST01) право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги (гарантована державою виплата) мають члени сім'ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов'язаного або резервіста у наступних випадках:

1) загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, або смерті особи, звільненої з військової служби, протягом року після звільнення її з військової служби, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби – у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

2) смерті військовослужбовця, що настала в період проходження ним військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження ним військової служби, або смерті особи, звільненої з військової служби, протягом року після звільнення її з військової служби, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, нещасного випадку, пов’язаних з проходженням військової служби – у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

3) загибелі (смерті) військовозобов'язаного або резервіста, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, що настала під час виконання обов'язків військової служби або служби у військовому резерві – у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Зазначена одноразова грошова допомога призначається і виплачується рівними частками всім особам, які мають право на її призначення та отримання, за їх особистою заявою чи заявою їх законних представників.

Одноразова грошова допомога призначається і виплачується Міністерством оборони України, іншими центральними органами виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями та правоохоронними органами, а також органами державної влади, військовими формуваннями та правоохоронними органами, в яких передбачено проходження військової служби військовослужбовцями, навчальних (або перевірочних) та спеціальних зборів — військовозобов'язаними, проходження служби у військовому резерві — резервістами.

Якщо особа одночасно має право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (https://cutt.ly/uKdST01), та одноразової грошової допомоги або компенсаційної виплати, встановлених іншими нормативно-правовими актами, виплата грошових сум здійснюється за однією з підстав за її вибором.

Особи, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (https://cutt.ly/uKdST01), можуть реалізувати його протягом трьох років з дня виникнення у них такого права.

 

 

Закон України «Про основи національного спротиву» (https://cutt.ly/2Kdw8LI) визначає правові та організаційні засади національного спротиву як комплексу заходів, які організовуються та здійснюються з метою сприяння обороні України шляхом максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити збройну агресію проти України.

 

Мова в цьому Законі йде про добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України — громадян України або іноземців чи осіб без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах впродовж останніх п’яти років та на добровільній основі зараховані до проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

 

Відповідно до статті 25 Закону України «Про основи національного спротиву» (https://cutt.ly/2Kdw8LI) у разі смерті (загибелі) осіб, які на добровільній та конфіденційній основі залучаються до виконання завдань руху опору, що настала у зв’язку з виконанням завдань руху опору, члени їх сімей мають право на призначення та виплату одноразової грошової допомоги, медичне забезпечення в розмірах і порядку, визначених для співробітників кадрового складу Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

 

На військовослужбовців та членів добровольчих формувань територіальних громад, які беруть участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, поширюються гарантії соціального захисту, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (https://cutt.ly/PKdiLIb).

 

Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (https://cutt.ly/PKdiLIb) визначає правовий статус ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, забезпечує створення належних умов для їх життєзабезпечення, сприяє формуванню в суспільстві шанобливого ставлення до них.

 

Статтею 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначено категорії осіб, що відносяться до сімей загиблих (померлих) ветеранів війни (https://cutt.ly/PKdiLIb).

 

Статтею 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначено категорії осіб, що відносяться до сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (https://cutt.ly/PKdiLIb).

 

Особливої уваги заслуговує Порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2016 № 336 (https://cutt.ly/vKdOx0H).

Цей Порядок визначає механізм призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресію Російської Федерації проти України, деяких категорій осіб.

Серед одержувачів одноразової грошової допомоги є:

  • члени сімей осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, поліцейських, які загинули або померли …;
  • члени сімей осіб, які добровільно забезпечували (добровільно залучалися до забезпечення) проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (у тому числі провадили волонтерську діяльність за напрямами, визначеними абзацом дев’ятим частини третьої статті 1 Закону України «Про волонтерську діяльність» та загинули (пропали безвісти), померли …;
  • члени сімей осіб, які, перебуваючи у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, загинули (пропали безвісти), померли …, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил, МВС, Національної гвардії та інших утворених відповідно до законів військових формувань та правоохоронних органів;
  • члени сімей осіб, які, перебуваючи у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу Збройних Сил, МВС, Національної гвардії та інших утворених відповідно до законів військових формувань та правоохоронних органів, загинули (пропали безвісти) або померли під час виконання такими добровольчими формуваннями завдань антитерористичної операції у взаємодії із Збройними Силами, МВС, Національною гвардією та іншими утвореними відповідно до законів військовими формуваннями та правоохоронними органами, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;
  • члени сімей військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних, добровольців Сил територіальної оборони) Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, військовослужбовців військових прокуратур, осіб рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції ДФС, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, осіб, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України і загинули (пропали безвісти), померли …

 

Пільги сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України

 

Відповідно до статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» Сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни (стаття 10) та сім’ям загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (стаття 10-1-1) надаються такі пільги:

1) безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;

2) безплатне першочергове зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів);

3) безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України;

4) 50-процентна знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);

5) 50-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.

Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю.

Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 50-процентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім'ю);

6) 50-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення;

8) позачерговий безплатний капітальний ремонт власних жилих будинків і першочерговий поточний ремонт жилих будинків і квартир;

9) користування при виході на пенсію (незалежно від часу виходу на пенсію) чи зміні місця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи;

10) щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;

11) першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

12) виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 процентів середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;

13) використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час; одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;

14) переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці та на працевлаштування в разі ліквідації підприємства, установи, організації;

15) позачергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, у тому числі за рахунок жилої площі, що передається міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, підприємствами та організаціями у розпорядження місцевих рад та державних адміністрацій. Особи, зазначені в цій статті, забезпечуються жилою площею протягом двох років з дня взяття на квартирний облік.

Органи виконавчої влади, виконавчі комітети місцевих рад зобов'язані подавати допомогу особам з інвалідністю внаслідок війни і сім'ям загиблих військовослужбовців у будівництві індивідуальних жилих будинків. Земельні ділянки для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва відводяться зазначеним особам у першочерговому порядку;

16) одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років починаючи з п'ятого року після закінчення будівництва. Зазначені позики надаються в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України;

17) першочергове право на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів, кооперативів по будівництву та експлуатації колективних гаражів, до садівницьких товариств, на придбання матеріалів для індивідуального будівництва і садових будинків, технічне обслуговування та забезпечення стоянками транспортних засобів;

19) зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства;

20) позачергове користування всіма послугами зв'язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20 процентів від тарифів вартості основних та 50 процентів — додаткових робіт). Абонементна плата за користування телефоном встановлюється у розмірі 50 процентів від затверджених тарифів.

21) першочергове обслуговування підприємствами, установами та організаціями служби побуту, громадського харчування, житлово-комунального господарства, міжміського транспорту;

22) позачергове обслуговування закладами та установами, що надають соціальні послуги з догляду. У разі неможливості здійснення такого обслуговування закладами соціального захисту населення відшкодовуються витрати, пов'язані з доглядом за ветераном війни, в порядку і розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України;

23) вступ поза конкурсом до державних та комунальних закладів вищої та фахової передвищої освіти на спеціальності, підготовка за якими здійснюється за рахунок коштів відповідно державного та місцевих бюджетів.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, у підпорядкуванні яких перебувають державні і комунальні заклади дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) чи фахової передвищої освіти, забезпечують безкоштовним харчуванням дітей, на яких поширюється чинність цього Закону.

 

 

Міністерство у справах ветеранів України (Мінветеранів) (https://cutt.ly/TKdpqxN)

 

Основну роль у соціальному забезпеченні членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відведено Міністерству у справах ветеранів України (Мінветеранів) (https://cutt.ly/TKdpqxN), що проводить один раз на три роки комплексний огляд системи соціального захисту членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України (https://cutt.ly/LKdpFWM) з метою оцінювання стану і готовності органів державної влади, підприємств, установ та організацій до виконання функціональних завдань за призначенням, стану їх кадрового, фінансового, матеріально-технічного та інших видів забезпечення, а також наявних спроможностей щодо ефективного реагування на поточні і прогнозовані проблеми соціального захисту ветеранів війни та членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

 

В Україні створено Єдиний державний реєстр ветеранів війни — єдина державна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для збирання, реєстрації, накопичення, зберігання, захисту та знеособлення інформації про ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей таких осіб та членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (https://cutt.ly/CKddqjv), та Електронний кабінет ветерана (https://cutt.ly/oKdstYZ).

 

Відомості з Єдиного реєстру ветеранів війни можна отримати через портал Дія безкоштовно протягом 30 днів (https://cutt.ly/oKdstYZ).

 

Для ветеранів вже створено сайт «База знань» (https://eveteran.gov.ua/), де у доступному та простому вигляді зібрана інформація про пільги та статуси, які передбачені законодавством для осіб категорій.

 

Наприклад, законом визначено наступні правові статуси членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни:

  • член сім'ї загиблого ветерана https://cutt.ly/mKdfbcN;
  • утриманець загиблого або того, хто пропав безвісти, яким у зв'язку з цим виплачується пенсія сім’ям загиблих (тих, які пропали безвісти) https://cutt.ly/FKdfUmG;

 

На сайті «База знань» (https://eveteran.gov.ua/) можна отримати наступну інформацію щодо отримання правових статусів членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та утриманців загиблого або того, хто пропав безвісти, яким у зв'язку з цим виплачується пенсія сім’ям загиблих (тих, які пропали безвісти):

  • Чим регламентовано.
  • Процедура оформлення.
  • Хто має право.
  • Необхідні документи.
  • Куди звертатись.
  • Строк розгляду.
  • Підстави для відмови надання статусу.
  • Підстави для позбавлення статусу.

 

Стосовно грошової допомоги (пенсії) в разі втрати годувальника детально можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/bKdG4dt. Зокрема, згідно статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (https://cutt.ly/mKdHvo1, https://cutt.ly/rKdHAcO) пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності, а в разі смерті особи, яка виконала функцію донора анатомічних матеріалів людини, пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), — незалежно від тривалості страхового стажу.

При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

 

Інформацію про надання послуги щодо отримання пенсії у зв'язку з втратою годувальника розміщено на сайті порталу Дія (https://cutt.ly/3KdJ5Kf). Зокрема, дізнатися про ідентифікатор послуги, як отримати і що для цього потрібно, строк та вартість надання послуги, куди звернутися, якщо відмовлено у наданні послуги, часті питання та відповіді, нормативну базу та пов'язані послуги.

 

 

Довідкова інформація

  1. Порядок надання статусу учасника бойових дій залученим до конфіденційного співробітництва особам, які брали участь у виконанні завдань руху опору на тимчасово окупованій території України, у районі проведення антитерористичної операції, районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії або на інших територіях, де в період виконання зазначених завдань велися воєнні (бойові) дії, затверджений постановою КМУ від 29.12.2021 № 1452 https://cutt.ly/7KduyST
  2. Положення про добровольчі формування територіальних громад, затверджене постановою КМУ від 29.12.2021 № 1449 https://cutt.ly/ZKdinzt
  3. Порядок видачі медичної довідки для отримання дозволу (ліцензії) на об'єкт дозвільної системи (Форми №№ 127/о, 127-1/о), затверджений наказом МОЗ України від 20.10.99 № 252 https://cutt.ly/5KdiPvb
  4. Офіційний веб-сайт Міністерства у справах ветеранів України (Мінветеранів) : https://cutt.ly/TKdpqxN
  5. Правила обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затверджених постановою Ради Міністрів УРСР і Укрпрофради від 11.12.1984 р. № 470 : https://cutt.ly/gKdIvuq
  6. Порядок виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2004 № 785 : https://cutt.ly/TKdIS9k
  7. Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції, осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих (померлих) таких осіб, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 179 : https://cutt.ly/EKdKIgv
  8. Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, членів сімей загиблих (померлих) таких осіб санаторно-курортним лікуванням, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 200 : https://cutt.ly/ZKdOeO0
  9. Порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2016 № 336 : https://cutt.ly/vKdOx0H
  10. Як стати пенсіонером. Умови, розмір та види пенсійних виплат в Україні — все, що треба знати : https://cutt.ly/lKdHXfD
  11. Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.1992 № 2262-XII : https://cutt.ly/uKdJY0i

 

 

Використані матеріали:

  1. Міжнародний день вдів: https://cutt.ly/vKwjnpT
  2. 23 червня – Міжнародний день вдів: https://cutt.ly/kKwkpdZ
  3. Міжнародний день вдів: https://cutt.ly/nKwkIXF
  4. Відзначення Міжнародного дня вдів: https://cutt.ly/HKwlYQB
  5. Международный день вдов : Резолюция Генеральной Ассамблеи ООН от 21.12.2010 № 65/189 : https://cutt.ly/4Ky1S4k
  6. Закон України «Про основи національного спротиву» від 16.07.2021 № 1702-IX: https://cutt.ly/2Kdw8LI
  7. Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XIIhttps://cutt.ly/PKdiLIb
  8. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення комплексного огляду системи соціального захисту ветеранів війни та членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України» від 10.06.2022 № 663 : https://cutt.ly/LKdpFWM
  9. Портал Дія : https://cutt.ly/oKdstYZ
  10. Постанова Кабінету Міністрів України «Про Єдиний державний реєстр ветеранів війни» від 14.08.2019 № 700 : https://cutt.ly/uKdsLeV
  11. Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII : https://cutt.ly/qKdkQ2L
  12. Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII: https://cutt.ly/uKdST01
  13. Пенсія в разі втрати годувальника : https://cutt.ly/bKdG4dt
  14. Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV : (https://cutt.ly/mKdHvo1)
  1. Пенсія у зв’язку з втратою годувальника в умовах воєнного стану : https://cutt.ly/rKdHAcO
  2. Пенсія у зв'язку з втратою годувальника : https://cutt.ly/3KdJ5Kf