Міжнародний день безневинних дітей — жертв агресії
Цей день на Календарі Дитинства позначила Круглякова Ганна, адвокат, медіатор член команди Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ.
Публікації лекторів
02.06.2022

«Війна є лихо та злочин, що укладає в собі всі лиха і всі злочини». Вольтер

З 2014 року дата набула особливого значення безпосередньо для громадян нашої країни. А після 24 лютого 2022 року життя всіх дітей нашої держави змінилося, кожна дитина зазнала вплив агресії безпосередньо на собі. Це стосується і дітей які вимушено залишили свої домівки, через евакуацію, і дітей які були насильно переміщенні за межі нашої держави, тих хто залишився без батьків, або без одного з батьків, ті хто вимушено розлучилися з батьками, діти які постраждали від поранень або катувань, діти, які залишаються в зоні активних дій, діти які знаходяться в окупації, діти яких було вбито.

Історія цієї дати. 19 серпня 1982 року на 31-му пленарному засіданні Генеральна Асамблея ООН із питання про Палестину постановила щороку 4 червня відзначати Міжнародний день невинних дітей – жертв агресії. День відзначають у річницю першого нальоту ізраїльської авіації на Бейрут та інші поселення Лівану, що стався 4 червня 1982 року. https://bit.ly/3GJbphK

1 червня 2021 року Верховна Рада України ухвалила постанову №5343, з метою вшанування пам’яті дітей жертв агресії на державному рівні. Згідно з постановою, 4 червня в Україні встановили День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії РФ проти України.
https://bit.ly/3NRyb9v

Запровадження цієї дати це один із кроків боротьби проти свавілля та насильства, що коїться в період військових дій. Ми повинні розповідати світу про дітей які стали жертвами агресії. Тисячі дітей загинули та отримали поранення різного ступеню внаслідок війни, але зараз немає точних даних.
За даними Дитячого фонду UNICEF, ще до повномасштабної атаки на близько 1,6 мільйона дітей в Україні вплинула війна на Донбасі: це переміщені діти, жителі окупованих територій та ті, хто залишився поблизу лінії розмежування. Діти тилових міст, які зараз не зазнають сильних обстрілів, також живуть в напрузі: їх вчать швидко бігти в укриття.

Війна досить ускладнює, а часто і взагалі унеможливлює реалізацію основоположних прав дитини. Вони зазнають насильства, отримують важкі травми та поранення різного ступеню складності, втрачають батьків та рідних, стають жертвами торгівлі людьми, катування, експлуатації, жорстокого поводження, втрачають право на безпечне середовище, порушуються всі основоположні права дитини. Нажаль діти зараз у період війни зустрічаються з найгіршими злочинами проти людства.

Цей день був запроваджений для нагадування всім міжнародним організаціям та інституціям, які займаються захистом прав дітей, це також нагадування дорослим про відповідальність.
"На жаль, з 2014 року ця дата набула особливого значення безпосередньо для українців.

Віднині 4 червня — День пам’яті дітей, які загинули внаслідок агресії Російської Федерації проти України.