Мій син сплачує аліменти, зараз невістка з внуком знаходиться за кордоном, чи повинен син сплачувати, якщо відомо, що гроші використовує мама невістки?
Відповіді на питання
Публікації лекторів
29.08.2022

Відповідь:

Це питання є дуже цікавим, тому що багато платників аліментів вважають, що аліменти, які вони перераховують, витрачаються не на дитину, а на того, хто живе з дитиною. Давайте це питання розглядати детальніше.

Батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Сплата аліментів за рішенням суду є одним із способів виконання обов'язку утримувати дитину тим з батьків, хто проживає окремо від неї.

За своєю суттю, аліменти — це кошти покликані забезпечити дитину усім необхідним для повноцінного розвитку, тому вони можуть бути стягнуті лише на користь того з батьків хто проживає із дитиною та бере більш активну участь у її вихованні.

У постанові Апеляційного суду Черкаської області від 5.07.2018 (справа №22-ц/793/1092/18) зазначено, що виключного переліку того, на що повинні витрачатися кошти законом не встановлено, але вони повинні бути спрямованні на забезпечення потреб та інтересів дитини таких як харчування, лікування, гігієна, одяг, придбання речей необхідних для розвитку і виховання дитини, реалізації її здібностей.

Аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини.

Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім'я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.

Якщо батько дитини вважає, що сплачені ним суми аліментів використовуються не на потреби сина, він може звернутися із заявою до органу опіки та піклування щодо наявності факту нецільового використання коштів та лише на підставі висновку інспекційних відвідувань можливо зробити висновок цільового чи нецільового витрачання аліментів на дитину.

Процедура здійснення контролю за цільовим витрачанням коштів на утримання дитини (аліментів) визначена Порядком здійснення органами опіки та піклування контролю за цільовим витрачанням аліментів на дитину, затвердженим Наказом Міністерства соціальної політики України 15 листопада 2018 року № 1713 (надалі – Порядок).

Згідно з пункту 8 Порядку у ході проведення інспекційного відвідування здійснюється обстеження умов проживання дитини з метою визначення рівня задоволення її індивідуальних потреб. При цьому береться до уваги розмір аліментів, що сплачуються на дитину. У разі якщо розмір аліментів, що сплачується на дитину, не перевищує розміру двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку (на кожну дитину), оцінюється рівень забезпечення базових потреб дитини. Крім того, служба у справах дітей може звернутися із запитами до закладів освіти, охорони здоров'я.

У разі встановлення нецільового витрачання аліментів, законодавством передбачений відповідний спосіб захисту.

Так, відповідно до частини 2 статті 186 СК України, платник (батько дитини) має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

Таким чином, у випадку встановлення нецільового використання аліментів на дитину, батько наділений правом звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України, але звертаю увагу, що при цьому обов'язок утримувати дитину не припиняється.

Матеріал підготувала Ольга Сєришева, адвокат, член комітету сімейного права НААУ