В Україні відкрите провадження з вмп дитини з матір’ю. Чи може батько подати позов в Англії і чи наявність провадження в суді в Україні якось перешкодить розгляду спору в Англії?
Відповідь на питання
Публікації лекторів
04.10.2022

Батьки розлучені, наразі всі в Англії. В Україні відкрите провадження з вмп дитини з матір’ю. Чи може батько подати аналогічний позов в Англії і чи наявність провадження в суді в Україні якось перешкодить розгляду спору в Англії?

Відповідь: Батько може подати подібний позов до суду Великобританії. Сімейні спори розглядаються сімейним судами, де судді мають більше дискреції, ніж в інших категоріях спорів, тобто судді можуть застосовувати більше власного розсуду. Оскільки на тепер всі учасники спору проживають на території Великобританії, то цей факт може спонукати суд розглянути такий спір, незважаючи на наявність процесу в Україні. Однозначно про наявність судового провадження щодо такого спору в суд України потрібно повідомити суд і наполягати на тому, що у разі наявності двох різних рішень з одного й того ж спору в різних юрисдикціях виникнуть проблеми щодо їх виконання. Однак якщо мати та дитина перемістилися до Великобританії через війну, то в разі повернення в Україну тут буде чинним рішення українського суду.

Відповідно до ст. 1 Закону про дітей (Children Act 1989), коли суд приймає рішення щодо дитини, благополуччя дитини є першочерговим питанням для суду. Виносячи ухвали щодо дитини, суд враховує перелік факторів, серед них бажання та почуття відповідної дитини, які можна встановити з огляду на її вік і розуміння. Отже, при розгляді сімейних спорів у Великобританії буде першочергово взято до уваги інтереси дитини, тому всі аргументи слід будувати з урахуванням такого підходу.

Відповідь підготувала: Тетяна Водоп’ян – адвокат, к.ю.н., медіатор, регіональний представник Комітету з сімейного права у Рівненський області.