Малі інвестиції та адвокатура. Як бути корисними один одному?
Матеріал
Публікації лекторів
14.09.2022

Сергій Лисенко – член Ради Комітету з питань захисту бізнесу та інвесторів, що діє в складі НААУ.

Відновлення країни вкрай складне без інвестицій. А флагманом економічного підйому завжди буде малий та середній бізнес.

У нашій уяві український інвестор – це особа з величезними статками і такими ж амбіціями, з численним штатом аналітиків, фінансистів, юристів, які вдало його консультують з приводу влучного вкладання коштів іпрораховують можливі ризики.

Безумовно, такий пласт інвесторів займає панівне положення на ринку інвестицій. Але сьогодні не про них і навіть не про новели законодавства. Ця стаття присвячена новій генерації інвесторів, які ростуть у геометричній прогресії, – малим інвесторам. Тим, хто готовий вкладати свої порівняно невеликі заощадження в бізнес,і про те, якої правової допомоги вони потребують.

На теренах інтернету, соціальних мережз’являється реклама про залучення інвестицій від малих інвесторів у різніпроєкти, які мають на меті приносити їм прибутки без залучення до бізнес-процесів.

Якщо є багато реклами, відповідно є попит на вкладення інвестицій. Занурившись у цей простір, дійшов висновку, що ринок малих інвестицій набирає значних обертів коштом молодих людей, які вже заробили певний надлишок і бажають збільшити свій капітал.

Враховуючи те, що інтереси бізнесу та інвестора, який ці інвестиції залучає, знаходяться в певному конфлікті щодо умов їх залучення, проценту доходу, який останній повинен сплатити першому та аналізу ризиків самої бізнес-моделі, розуміємо, що без юридичної допомоги тут не обійтися.

За рік мого відносно поглибленого вивчення цього ринку вдалося виявити таке:

  1. малі інвестори не розуміють, навіщо їм юридична допомога під час прийняття рішення інвестувати в конкретний проєкт чи ні. Не знають, яка саме допомога їм потрібна, які задати питання адвокату чи сформулювати завдання.

Це свідчить лише про низьку правову освіту інвесторів і відповідно слабку просвітницьку роботу зі сторонни адвокатської спільноти в цьому напрямі.Попит на правову допомогу наразі малий, але якщо інвестор зрозуміє користь від адвоката, вони будуть майже не розлучними;

  1. у зв’язку з відсутністю правових інститутів учинному законодавстві, які б регулювали правовідносини між бізнесом та малими інвесторами щодо залучення інвестицій, перші вдаються до квазі-інвестиційних договорів, укладання групи договорів, зв’язаних між собою загальною метою, боргових розписок тощо.

Звісно, складні і юридично заплутані механізми залучення інвестицій більш вигідні тим, хто ці кошти залучає, ніж тим, хто їх вкладає, адже, якщо справа дійде до суду, суму первісних інвестицій, може, й можна буде відсудити, але проценти прибутку, на які розраховував інвестор, – наврядчи;

  1. попит на залучення інвестицій у бізнес породжує шахраїв. Завжди є ті, хто не проти отримати легкі гроші, придумавши казковий проєкт з величезними відсотками прибутку. І їм це завжди вдається;
  2. інвестори не розуміють правові ризики, пов’язані з інвестиціями у сумнівні проєкти. Якщо певна діяльність є обмеженою або забороненною чиним законодавством, то інвестора можна визнати співучасником злочину. До таких можна віднести бізнеси, пов’язані з торгівлею, контрабандною, контрафактною продукціями, комп’ютерним піратством, видобутком корисних копалин без ліцензії, будівництвом об’єктів архітектури у заборонених місцях тощо;
  3. важливе питання також полягає у податкових наслідках для інвестора, порядку декларування і сплати податків.

Чим же адвокат може допомогти малому інвестору?

  1. Надати правову допомогу під час визначення ризиків бізнес-проєкту, відповівши на питання: чи не заборонений цей вид господарської діяльності чиним законодавством України? Чи відповідає організаційно-правова форма підприємства вимогам чинного законодавства? Хто є особою, уповноваженою вчиняти юридично значимі дії від імені підприємства, яке залучаєі нвестиції? Чи надано йому всі повноваження від вищого керівного органу на укладання інвестиційних угод? Чи є в інвестиційного проєкту всі необхідні дозвільні документи на його реалізацію?
  2. Провести процедуру комплаєнс-перевірки підприємства, яке залучає інвестиції, а саме: перевірити наявність відкритих судових проваджень відносно підприємства чи його керівництва, рішень суду, відкритих виконавчих проваджень, арештів на майно, наявність податкових боргів, розмір статутного капіталу, наявність ліцензій, чи належить підприємство або його бенефіціари до країн-агресорів та/або чи знаходяться в санкційних списках тощо.
  3. Перевірити запропонований інвестору договір на його відповідність чинному законодавству, умови внесення інвестицій, їх повернення та виплати прибутку, реальність можливості захисту інвестора в судових інстанціях і правоохоронних органах, якщо щось піде не засценарієм.
  4. Надати консультацію з приводу оподаткування отриманих прибутків.

Отже, просвітницька робота в цьому напрямі потрібна як інвесторам для розуміння ролі юридичного радника для мінімізації власних ризиків, так і адвокатурі для визначення напрямів надання кваліфікованої комплексної допомоги інвесторам.У межах Комітету з питань захисту прав бізнесу та інвесторів, який діє при НААУ, ми будемо максимально сприяти зустрічі інвестора та адвоката.