Курс з міжнародного гуманітарного права у ВША НААУ: понад 2 тисячі адвокатів підвищили кваліфікацію
Ми продовжуємо проводити заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та правопросвітництво в умовах воєнного стану в Україні. У єдності наша сила, разом до перемоги! Слава Україні
Новини та події
04.03.2022

2-3 березня 2022 р. у Вищій школі адвокатури НААУ відбувся Курс: “Міжнародне гуманітарне право та документування злочинів під час збройного конфлікту”, участь в якому взяли понад 2 тисячі адвокатів з усіх регіонів України.

Курс включає серію безоплатних заходів з підвищення кваліфікації адвокатів та організований Вищою школою адвокатури НААУ у партнерстві з Анастасією Мартиновською, Романом Мартиновським, Андрієм Яковлєвим, Миколою Кіккасом, Юрієм Усмановим, що співпрацюють з ГО «Регіональний центр прав людини» та Українською Гельсінською спілкою з прав людини.
📌 Детальніше про Курс: https://bit.ly/3vE944f

Першим у програмі Курсу став вебінар “Міжнародне гуманітарне право та документування злочинів під час збройного конфлікту”, під час якого адвокати ознайомилися з історією, поняттям і структурою міжнародного гуманітарного права (надалі — МГП). Увагу учасників було сфокусовано на джерелах та загальних принципах МГП, таких як принцип розрізнення, військової необхідності, гуманності та пропорційності.

Також лекторами висвітлено питання територіального застосування та застосування у часі МГП, поняття збройного конфлікту, у яких випадках він має місце і в чому відмінність між видами збройних конфліктів, та низку інших за темою вебінару.
📌 Детальніше про вебінар 1: https://bit.ly/3vAl1rn

Вебінар на тему “Воєнні злочини та злочини проти людяності” відбувся наступним у серії заходів Курсу з міжнародного гуманітарного права, учасники якого ознайомилися з поняттям і видами злочинів проти людяності та воєнних злочинів.
Зокрема, лекторами було роз'яснено у яких проявах вчиняються злочини проти людяності та воєнні злочини, наведено приклади воєнних злочинів та злочинів проти людяності, висвітлено елементи таких злочинів та низку інших питань за темою вебінару.
📌 Детальніше про вебінар 2: https://bit.ly/3IHaoXJ

Під час вебінару на тему “Механізми правового захисту під час збройного конфлікту та їх особливості” адвокати послідовно збагатилися знаннями про співвідношення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, про механізми правового захисту під час збройного конфлікту та їх особливості, змістом ключових позицій Міжнародного Суду ООН, Європейського суду з прав людини, Комісії ООН з прав людини та тематичних позицій інших органів.

Лекторами було висвітлено низку проблемних питань щодо окупованих територій, питання відповідальності держави та індивідуальної кримінальної відповідальності, а також наведено приклади застосування міжнародних механізмів захисту під час збройного конфлікту, здійснено обмін власним практичним досвідом фіксації та правового аналізу порушень прав людини, підготовки повідомлень до міжнародних інстанцій, в тому числі, в контексті окупації Кримського півострова.
📌 Детальніше про вебінар 3: https://bit.ly/3MjwVMe

Про процедуру доказування злочинів під час збройного конфлікту, види доказів, інформацію щодо способів фіксації злочинів проти цивільного населення адвокати дізналися під час вебінару “Особливості та порядок документування злочинів під час збройного конфлікту” — четвертого у серії заходів Курсу з міжнародного гуманітарного права.
На прикладах нинішніх воєнних подій лектором роз'яснено учасникам алгоритм документування злочинів та поінформовано про суб'єктів, до яких можна долучитися для документування злочинів, яким відправляти докази воєнних злочинів, а також як залучитися до юридичного опрацювання доказів чи іншої юридичної роботи.

Під час доповіді значну увагу було приділено принципам із використання відкритих джерел для доказування міжнародних воєнних злочинів, порушень прав людини та гуманітарного права згідно з протоколом Берклі та надано відповіді на запитання учасників, які стосувалися, зокрема, порядку і стандартів по знаходженню, збиранню, зберіганню, перевірці та аналізу контенту із соцмереж та інших відкритих джерел.
📌 Детальніше про вебінар 4: https://bit.ly/3MmRE1R

Адвокати високо оцінили доповіді лекторів, підкреслили важливість та актуальність тем вебінарів і курсу в цілому, висловили вдячність за змістовні та структуровані виступи і надані експертні відповіді на запитання, пов'язані з воєнним станом в Україні.
Кожен із заходів курсу супроводжувався словами підтримки учасників, віри в Українську армію, Державу і Народ, висловами впевненості в перемогу України у війні!

Вища школа адвокатури НААУ висловлює щиру вдячність лекторам Анастасії Мартиновській, Роману Мартиновському, Андрію Яковлєву, Миколі Кіккасу, Юрію Усманову, всім адвокатам, які долучився до участі в Курсі “Міжнародне гуманітарне право та документування злочинів під час збройного конфлікту”.