HELP онлайн-курс: Доступ жінок до правосуддя
Огляд курсів Ради Європи HELP
Новини та події
11.11.2022

Представляємо огляд онлайн-курсу програми Ради Європи HELP «Доступ жінок до правосуддя».

Курс розроблено в рамках програми «Партнерство заради належного врядування», а саме проєкту «Посилення доступу до правосуддя для жінок, що постраждали від насильства, в шести країнах-членах Східного партнерства», спільно із Відділом ґендерної рівності та програмою HELP Ради Європи. Курс проводиться в рамках проекту Ради Європи «Стамбульська конвенція: інструмент для посилення боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством в Україні» за фінансової підтримки Плану Дій Ради Європи для України на 2018-2021 рр.

У світлі питань доступу жінок до правосуддя курс пропонує юристам у Європі чіткий і практичний інструмент для просування ґендерно-чутливого правосуддя. Цей курс HELP є першим курсом, який надає єдиний ресурс із питань гендерної рівності та правосуддя, що охоплює стандарти, судову практику, звіти з моніторингу та резолюції Ради Європи з цього питання.

Навчання розпочинається з перегляду основних елементів доступу до правосуддя та суттєвих перешкод і викликів, із якими стикаються жінки під час доступу до правосуддя, а також розуміння ґендерно-зумовленого насильства.

Під час проходження курсу учасники мають змогу ознайомитися з основною міжнародною правовою базою щодо прав людини стосовно жінок, яку застосовують у Європі, та визначите ключові стандарти, що стосуються забезпечення доступу жінок до правосуддя, включно з відповідними положеннями Стамбульської конвенції та прецедентним правом Європейського суду з прав людини.

Курс стане в нагоді для суддів, адвокатів, прокурорів, він також може бути корисним і для інших фахівців, як-от працівників правоохоронних органів, працівників соціальних служб та медичних працівників і викладачів юридичної галузі.

Тривалість курсу – 10 годин.

Мова курсу – доступне проходження курсу українською мовою.

Курс складається із 6 тематичних модулів:

  • Модуль 1 — Вступ до поняття доступу жінок до правосуддя;
  • Модуль 2 — Міжнародна та європейська правова база;
  • Модуль 3 – Дискримінація за ознакою статі та ґендеру;
  • Модуль 4 – Уникнення ґендерної стереотипізації;
  • Модуль 5 – Практичні вказівки щодо покращення доступу жінок до правосуддя;
  • Модуль 6 – Ґендерно-чутливий підхід до юридичної практики.

Курс розроблений в інтерактивній формі з використанням презентацій, інтерактивних екранів, тестів знань та рефлексивних вправ.

Самореєстрація учасників для проходження Курсу: http://bit.ly/3G1zbY6

Дізнатися детальніше про Програму Ради Європи HELP, інформацію про навчальні курси для представників юридичної спільноти: https://bit.ly/3F1NXNY