HELP онлайн-курси: Злочини на ґрунті ненависті та мова ворожнечі
Огляд онлайн-курсів Ради Європи (РЄ) HELP
Огляди
25.05.2023

Злочини на ґрунті ненависті та мови ворожнечі стають дедалі більшою проблемою по всій Європі. Вони є проявами нетерпимості до певних груп у суспільстві.

Хоча ці два явища дуже тісно пов'язані між собою, вони вимагають власного специфічного реагування.

Онлайн-курси Ради Європи (РЄ) HELP з протидії злочинам на ґрунті ненависті та мові ворожнечі мають на меті поглибити необхідні знання та навички фахівців у сфері права (та інших галузях) щодо розуміння впливу злочинів на ґрунті ненависті та мови ворожнечі на жертв, громади та суспільство, а також визначити ефективні заходи реагування.

Онлайн-курс «Злочини на ґрунті ненависті»

Злочини на ґрунті ненависті порушують різні основоположні права і є найтяжчою формою дискримінації, що завдає шкоди окремим жертвам, їхнім громадам і суспільству в цілому.

Європейський суд з прав людини постановив, що органи державної влади зобов'язані вживати всіх розумних заходів, щоб «викрити» мотив упередження, який є рушійною силою злочинів на ґрунті ненависті. Це не завжди легко зробити. Докази мотивів упередження буває важко виявити, потерпілі часто не бажають звертатися до суду і продовжувати брати участь у кримінальному процесі, а фахівці не завжди мають навички або засоби для збору важливої інформації, яка може відрізнити успішне кримінальне переслідування злочину на ґрунті ненависті від відмови у правосудді.

Курс складається з наступних змістовних модулів:

• Вступ до злочинів на ґрунті ненависті та мови ворожнечі

• Поняття злочину на ґрунті ненависті

• Міжнародна правова база

• Розслідування, переслідування та ухвалення вироків за злочини на ґрунті ненависті

Тривалість курсу – 5 годин

Мова курсу – доступне проходження курсу українською мовою.

Самореєстрація учасників для проходження Курсу: https://cutt.ly/Xwqju0lD

Онлайн-курс «Мова ворожнечі»

Свобода думки і вираження поглядів та принципи рівності є основоположними правами людини, необхідними для належного функціонування всього суспільства та системи захисту прав людини.

ЄСПЛ розглядає мову ворожнечі як один із випадків, коли свобода вираження поглядів може бути обмежена. Зобов'язання держав розглядати ефективні заходи реагування на мову ворожнечі в основному ґрунтується на принципі поваги до людської гідності, з одного боку, і рівності та недискримінації, з іншого боку. Тому розуміння цих понять, а також відмінностей між мовою ворожнечі та свободою вираження поглядів має вирішальне значення для фахівців у галузі права (та інших галузях).

Курс складається з наступних змістовних модулів:

• Поняття мови ворожнечі та свободи вираження поглядів

• Ефективне реагування на мову ворожнечі

• Правові стандарти щодо мови ворожнечі

Тривалість курсу – 3 години

Мова курсу – доступне проходження курсу українською мовою.

Самореєстрація учасників для проходження Курсу: https://cutt.ly/wwqjirhA

Курси розраховані на фахівців у сфері права (суддів, прокурорів та адвокатів), а також усіх, хто займається протидією злочинам на ґрунті ненависті та мові ворожнечі, а також будь-яких іншим фахівцям та організаціям, що працюють у цій сфері.

Курси розроблені в інтерактивній формі з використанням презентацій, інтерактивних екранів, тестів знань та рефлексивних вправ.

Дізнатися детальніше про Програму Ради Європи HELP, інформацію про навчальні курси для представників юридичної спільноти: https://bit.ly/3F1NXNY