HELP онлайн-курс: Права людини в спорті
Програми Ради Європи HELP
Міжнародні проекти
17.01.2023

Представляємо огляд онлайн-курсу програми Ради Європи HELP: «Права людини в спорті».

На сьогодні спорт досяг значного рівня впливу на людину: на її особисте, соціальне та професійне життя.

Держави зобов’язані захищати, заохочувати і втілювати права людини. У межах своєї юрисдикції держави-члени зобов’язані захищати осіб від порушень прав людини третіми сторонами, у тому числі – спортивними організаціями.

Зі зростанням популярності спорту з’являється все більше спортивних спорів. Ці спори часто мають кримінальний, адміністративний або цивільний характер, з урахуванням специфіки спорту, включаючи короткі строки та злочинні групи, які виходять за рамки спортсменів. Такі спори розглядаються національними судами, а також спеціальними спортивними трибуналами. Деякі зі спортивних спорів були передані на розгляд Європейського суду з прав людини.

Особливого захисту потребують молоді спортсмени та глядачі, яких часто дезінформують або взагалі не інформують про наслідки вживання допінгу, насильства або договірних матчів. Допінг суттєво впливає на здоров’я споживачів, багато з яких часто не знають про наслідки та нелегальний характер певних препаратів. Маніпулювання спортивними змаганнями – це явище, в якому беруть участь серйозні та організовані злочинні угруповання, що вчиняють такі злочини: як договірні матчі, нелегальні ставки та відмивання грошей через спорт, що в даний час в значній мірі недостатньо врегульовано. Нарешті, інтерес глядачів робить спорт соціальною діяльністю, і тому він повинен бути безпечним, захищеним та сприятливим.

Курс спрямований на підвищення рівня знань та навичок фахівців у галузі права, а також інших експертів щодо застосування відповідних стандартів національного та міжнародного права у сфері прав людини у спорті.

Тривалість курсу – 9 годин.

Мова курсу – доступне проходження курсу англійською мовою.

Курс складається зі вступу та 8 змістовних модулів:

Модуль 1. Спортивний арбітраж та судові спори – справедливий судовий розгляд (ст. 6 ЄКПЛ)

Модуль 2. Приватність (ст. 8 ЄКПЛ)

Модуль 3. Життя та безпека (ст. ст. 2, 3, 4 ЄКПЛ)

Модуль 4. Свобода та особиста недоторканість, свобода вираження поглядів, свобода зібрань (ст. ст. 5, 10, 11 ЄКПЛ)

Модуль 5. Заборона дискримінації

Модуль 6. Антидопінг та права людини

Модуль 7. Спортивне маніпулювання та права людини

Модуль 8. Безпека, охорона та обслуговування під час спортивних заходів та права людини

Курс розроблений в інтерактивній формі з використанням презентацій, інтерактивних екранів, тестів знань та рефлексивних вправ.

Самореєстрація учасників для проходження Курсу: http://bit.ly/3ZzFJo2

Дізнатися детальніше про Програму Ради Європи HELP, інформацію про навчальні курси для представників юридичної спільноти: https://bit.ly/3F1NXNY