HELP онлайн-курс: «Діти-біженці та діти-мігранти»
Програми Ради Європи HELP
Міжнародні проекти
17.05.2023

Представляємо огляд онлайн-курсу програми Ради Європи HELP: «Діти-біженці та діти-мігранти».

Масове прибуття тих, хто шукає притулку в Європі від війни та переслідувань, слугує постійним нагадуванням про небезпечну ситуацію, в якій опиняються діти біженців і мігрантів, а також про порушення прав людини, з якими вони стикаються.

Усі держави-члени Ради Європи зазнають впливу потоків біженців/мігрантів, прямо чи опосередковано, будучи країнами походження, транзиту, призначення або переселення.

Діти-біженці та діти-мігранти залишаються однією з найуразливіших груп у Європі сьогодні.

Незалежно від їх статусу та наявності або відсутності супроводу, вони можуть зазнавати постійних порушень своїх прав: піддаватися сексуальному насильству та примусовій праці, стикатися з маргіналізацією, дискримінацією та перешкодами у доступі до соціальних послуг, таких як освіта чи охорона здоров’я.

Деякі з них навіть потрапляють під варту лише на підставі міграційного статусу, що є безумовним порушенням прав дітей.

Міжнародні та європейські стандарти чітко визначають: у контексті міграції до дітей слід ставитися, перш за все, як до дітей. Це стосується всіх дітей в міграції, які прибувають або прибули на територію будь-якої держави-члена Ради Європи.

Онлайн-курс HELP «Діти-біженці та діти-мігранти» пояснює, як критичні питання вирішуються в міжнародній та європейській правових системах, і надає відповідну cудову практику Європейського суду з прав людини.

Курс розроблений в інтерактивній формі та включає різноманітні практичні вправи, що дозволяє юристам та іншим фахівцям покращити свої знання та навички щодо стандартів у сфері захисту дітей-біженців та мігрантів і застосовувати ці стандарти у своїй повсякденній роботі.

Цей курс першочергово розрахований на фахівців у галузі права (суддів, прокурорів, юристів). Однак він також стане в нагоді експертам з прав дитини, які беруть участь у судових процесах, а також фахівців, які працюють у системі захисту дітей, наприклад, соціальних та медичних працівників, працівників правоохоронних органів, працівників офісів омбудсмена та неурядових організацій.

Тривалість курсу – 10 годин

Мова курсу – доступне проходження українською мовою.

Курс складається із 7 змістовних модулів:

• Ознайомлення з правовою базою

• Дружні до дитини процедури

• Альтернативи триманню під вартою

• Возз’єднання сім'ї

• Соціальні права та інтеграція

• Опіка

• Оцінка віку

Цей онлайн-курс розроблено на базі програми Ради Європи HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) у співпраці з Офісом Спеціального представника Генерального секретаря щодо міграції і біженців, Відділом прав дітей Ради Європи та Агентства ООН у справах біженців.

Самореєстрація учасників для проходження Курсу: https://cutt.ly/A6vW0xx

Дізнатися детальніше про Програму Ради Європи HELP, інформацію про навчальні курси для представників юридичної спільноти: https://bit.ly/3F1NXNY