Дисциплінарна відповідальність адвоката: підстави, процедури, наслідки
Тарасова Ася Миколаївна, адвокат, член ВКДКА та Комітету з питань адвокатської етики НААУ
Публікації лекторів
17.08.2022

Закон України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність" передбачає дотримання Правил адвокатської етики як одного з основних професійних обов'язків адвоката.

Тарасова Ася Миколаївна, адвокат, член ВКДКА та Комітету з питань адвокатської етики НААУ, провела вебінар на тему «Дисциплінарна відповідальність адвоката під час воєнного стану. Порушення адвокатом основних принципів адвокатської етики як підстава для притягнення до дисциплінарної відповідальності».

Правила адвокатської етики слугують обов'язковою для використання адвокатами системою орієнтирів при збалансуванні, практичному узгодженні своїх багатоманітних, іноді суперечливих професійних прав та обов'язків відповідно до статусу, основних завдань адвокатури і принципів її діяльності, визначених Конституцією України, Законом України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність" та іншими законодавчими актами, а також закріплюють єдину систему критеріїв оцінки етичних аспектів поведінки адвоката.

Норми Правил не відміняють і не замінюють положень чинного законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність, а доповнюють і конкретизують його.

Адвоката може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності у порядку дисциплінарного провадження з підстав, передбачених Законом.

Підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності є вчинення ним дисциплінарного проступку.

Не є підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності:

— винесення судом або іншим органом рішення не на користь його клієнта,

— скасування або зміна судового рішення або рішення іншого органу, винесеного у справі, в якій адвокат здійснював захист, представництво або надавав інші види правової допомоги, якщо при цьому не було вчинено дисциплінарного проступку.

Дисциплінарним проступком адвоката є порушення Правил адвокатської етики.

В огляді законодавства і нормативно — правових актів, що застосовуються в дисциплінарних провадженнях увагу приділено тематичним рішенням РАУ і ВКДК, зокрема:

  • Рішення РАУ від 25.03.2022 р. № 34 про внесення змін та доповнень до Регламенту ВКДКА, Регламенту КДКА регіону та Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність;
  • Рішення РАУ від 29.04.2022 р. № 44 про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України;
  • Рішення РАУ від 22.09.2017 р. № 196 року про затвердження роз’яснень з питань застосування положень ПАЕ щодо рекламування адвокатської діяльності та дотримання норм адвокатської етики при використанні мережі Internet;
  • Рішення ВКДКА від 28.10.2016 року щодо застосування строків притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності лектор детально проаналізувала.

Детально дізнавайтеся про:

  • Загальні засади застосування дисциплінарної відповідальності за порушення ПАЕ,
  • Стадії дисциплінарного провадження,
  • Види дисциплінарних стягнень,
  • Основні принципи адвокатської етики, у матеріалі від Advokat Post “Порушення адвокатом основних принципів адвокатської етики як підстава для притягнення до дисциплінарної відповідальності: адвокат Ася Тарасова”https://bit.ly/3A05L7U

Реєстрація на вебінар: “Відносини адвоката з клієнтами в аспекті дисциплінарної практики. Особливості договірних відносин з клієнтом під час надання правової допомоги та гонорарні питання” https://bit.ly/3AvNIYG