Доходи від підприємницької діяльності як предмет поділу в спорі про поділ майна подружжя
Під час вебінару на платформі ВША НААУ на тему «Особливості поділу частки в статутному капіталі юридичної особи в справах про поділ спільного майна подружжя» до лектора Ольги Михальчук надійшли питання про особливості поділу між подружжям доходів від підприємницької діяльності.
Публікації лекторів
22.12.2023

Доходи від підприємницької діяльності як предмет поділу в спорі про поділ майна подружжя

Під час вебінару на платформі ВША НААУ на тему «Особливості поділу частки в статутному капіталі юридичної особи в справах про поділ спільного майна подружжя» до лектора Ольги Михальчук надійшли питання про особливості поділу між подружжям доходів від підприємницької діяльності.

Матеріал підготовлено з метою висвітлення основних засад та практичних механізмів, коли предметом спору є доходи від підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця (далі – ФОП).

Варто почати з основних засад інституту сімейного права, які мають місце при врегулюванні відносин щодо визначеного предмета поділу – доходи від підприємницької діяльності: презумпція спільної сумісної власності, момент та період поділу.

Презумпція спільної сумісної власності подружжя

Презумпція спільної сумісної власної поширюється на правовідносини про поділ частки в статутному капіталі юридичної особи та поділ майна та доходів ФОП.

Зі змісту пункту 29 Постанови Пленуму ВС від 21.12.2007 року № 11 вбачається, що при поділі між подружжям майна приватного підприємства чи фізичної особи-підприємця інший із подружжя має право на частку одержаних доходів від цієї діяльності. Доленосним для визначення правового режиму майна юридичної особи у спорах про поділ спільного майна подружжя стало рішення Конституційного Суду України від 19 вересня 2012 року у справі № 17-рп/2012 щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 61 Сімейного кодексу України. Конституційним Судом України роз’яснено положення ст. 61 Сімейного кодексу України та вказано про те, що статутний капітал та майно приватного підприємства є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Зазначене рішення стало відправною точкою у зміні правозастосовної практики при розгляді спорів про поділ спільного майна подружжя, коли один з подружжя є фізичною особою – підприємцем. Так, відповідна правова позиція відображена в Постанові Касаційного цивільного суді в складі Верховного суду від 06.12.2021 по справі № 161/7804/19: «Майно фізичної особи-підприємця, яке використовується для здійснення господарської діяльності, вважається спільним майном подружжя, як і інше майно, набуте в період шлюбу, за умови, що воно придбане за рахунок належних подружжю коштів, а тому саме по собі використання ОСОБА_2 спірного майна в підприємницькій діяльності, не спростовує поширення на спірні нежитлові приміщення, реєстраційним власником яких є він, згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно, правового режиму спільної сумісної власності подружжя».

Момент поділу майна подружжя, коли предметом поділу є доходи одного із подружжя від підприємницької діяльності

Відповідно до ч. 1 ст. 69 Сімейного кодексу України дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

Зважаючи на практичну сторону питання, варто зауважити, що доходи від діяльності ФОП обліковуються періодично (щоквартально, щорічно), але це не є визначальним моментом для сімейних правовідносин при реалізації майнового права на поділ спільного майна подружжя. Тобто, момент поділу доходів одного із подружжя від підприємницької діяльності – це момент поділу чоловіком і дружиною майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності: під час перебування в шлюбі, у процесі розірвання шлюбу або після розірвання шлюбу.

Період отримання (нарахування) доходів при визначенні предмета поділу майна подружжя

Предметом поділу між подружжям вважаються доходи від заняття підприємницькою діяльністю під час шлюбу, що базується на засадах ст. 60, 61 Сімейного кодексу України, та знаходить відображення в судовій практиці.

Зазначена правова позиція викладена в Постанові ВС від 19.09.2018 року у справі № 719/232/16-ц, за змістом якої позивач просила стягнути з відповідача (ФОП) ½ частини доходів від зайняття підприємницькою діяльністю, які були отримані ним після розірвання шлюбу до припинення підприємницької діяльності. Враховуючи те, що підприємницькою діяльністю відповідач займався ще до одруження із позивачем, суд дійшов висновку, що доходи ФОП, отриманні останнім до і після розірвання шлюбу, поділу не підлягають. Крім того, суди виходили із недоведеності заявлених позовних вимог, оскільки позивачем не надано жодних розрахунків отриманих відповідачем доходів під час перебування сторін спору у шлюбі, що унеможливило визначення суми, яка могла підлягати стягненню.

При визначенні суми доходів від підприємницької діяльності, як предмета поділу, в спорі про поділ майна подружжя, варто враховувати сукупність та обсяг майна, яке набуто подружжям під час шлюбу, в т.ч. за рахунок цих доходів.

Ураховуючи фактичні обставини справи, доходи від підприємницької діяльності, набуті одним із подружжя під час шлюбу, можуть або накопичуватись або витрачатись. Відповідно, що доходи, набуті під час шлюбу та витрачені в інтересах сім’ї, не можуть бути повторно окремим предметом поділу.

Відповідна позиція викладена в постанові Верховного суду від 05 липня 2023 року по справі № 295/98/21 (провадження № 61-4943св23), де суд касаційної інстанції зазначив, що поділу як спільне сумісне майно подружжя підлягають кошти, які є залишком коштів на рахунку в банківській установі на час розірвання між сторонами шлюбу. В обґрунтування наведено, що доходи від підприємницької діяльності були отримані одним із подружжя, проте ці доходи витрачені під час перебування в шлюбі в інтересах сім`ї, що створює обов`язки для другого з подружжя, оскільки майно, одержане за договором, використане в інтересах сім`ї (частина четверта статті 65 СК України).

Матеріал підготувала Ольга Михальчук, адвокат, магістр права, керівник Адвокатського бюро «Ольги Михальчук», член Центру сімейного права ВША НААУ

Детально про: 

  •  правовий режим майна фізичної особи-підприємця за нормами цивільного і господарського законодавства;

  •  умови, за яких на спірне майно фізичної особи-підприємця не розповсюджується презумпція спільності майна подружжя, в контексті висновків Верховного Суду;

  •  принципи поділу доходів, отриманих фізичною особою-підприємцем, як об’єкта права спільної сумісної власності подружжя;

  •  можливості поділу спільного майна після смерті іншого із подружжя, в т.ч., коли померлий був фізичною особою-підприємцем – дізнавайтеся під час вебінару Ольги Михальчук «Особливості поділу спільного майна подружжя, якщо один з подружжя є фізичною особою-підприємцем», який відбудеться 25 грудня 2023 року. https://tinyurl.com/29jtyhuc.

Про поділ майна подружжя: як захистити своє майно під час шлюбу та поділити після його розірвання, детально у матеріалі Ольги Михальчук за підсумками проведеного вебінару у рамках правопросвітницького проєкту «Правосвідомість» за посиланням: https://tinyurl.com/2p988e9m.