Вища школа адвокатури НААУ
Курси з підвищення кваліфікації адвокатів
Telegram
0 800 300 282
дзвінок безкоштовний
Новини
10.11.2022

Дієві інструменти для адвоката в питаннях захисту персональних даних у сфері охорони здоров’я

Підсумки заходу

Ірина Сенюта: дієві інструменти для адвоката в питаннях захисту персональних даних у сфері охорони здоров’я

Ірина Сенюта, д.ю.н., професор, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, керівник Центру медичного права ВША НААУ, керуючий партнер АО «MedLex», член Правління Європейської асоціації медичного права провела у Вищій школі адвокатури НААУ вебінар на тему: Захист персональних даних у сфері охорони здоров’я: інструменти для адвоката.

Чи законно фотографувати пацієнта, та які умови при цьому мають дотримуватися? – одне з питань програми вебінару, відповідаючи на яке лекторка звернула увагу на законодавчі засади, визначені ст. ст. 303, 307, 308 ЦК України та відповідну судову практику.

Зокрема, у ході вебінару лектором також були актуалізовані наступні питання, пов’язані з особливостями захисту персональних даних у сфері охорони здоров’я:

  • Нормативний регламент щодо медичних даних;
  • Дефініція поняття «медична інформація» та її правова суть;
  • Особливості здійснення права на інформацію про стан здоров’я;
  • Особливості обробки медичних даних;
  • Особливості реалізації права на таємницю про стан здоров’я;
  • Суть свідоцького імунітету;
  • Новели проєкту ККУ щодо медичних даних;
  • Адвокатський запит щодо інформації з обмеженим доступом: поради адвокатові для правильного його оформлення;
  • Національна судова практика та практика ЄСПЛ.

Детальному аналізу було піддано базове законодавство, а саме:

  • Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (ст. 8);
  • Конституція України (ст. 32, 34);
  • Цивільний кодекс України (ст. 285, 286);
  • Кримінальний кодекс України (ст. 132, 145);
  • Сімейний кодекс України (ст. 30);
  • Закон України «Про захист персональних даних»;
  • Закон України «Про інформацію»;
  • Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (ст. 39, 39-1, 40);
  • Постанова КМУ «Деякі питання електронної системи охорони здоров’я» від 25.04.2018 № 411;
  • Наказ Уповноваженого ВРУ з прав людини «Про затвердження документів у сфері захист персональних даних» від 08.01.2014 № 1/02-14;
  • Рішення Конституційного Суду України (справа К. Г. Устименка) від 30.10.1997;
  • Рішення Конституційного Суду України від 20.01.2012 р.справа № 1-9/2012;
  • Роз’яснення Уповноваженого ВРУ з прав людини основних положень Порядку повідомлення Уповноваженого щодо визначення обробки персональних даних, яка становить особливий ризик для прав і свобод суб’єктів персональних даних від 08.01.2014 (ненормативний акт).

Детальніше про особливості обробки персональних даних пацієнтів, а також інструменти для успішного захисту прав людини при порушенні обробки медичних даних дізнавайтеся у тематичному матеріалі від Advokat Post: https://bit.ly/3tfykLz

Відеофрагмент із заходу доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури у Facebook: https://bit.ly/3DPKEZ0

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://bit.ly/3gl0otC