День Конституції України — це свято нашої душі
Звернення Зорислави Ромовської до адвокатської спільноти з нагоди Дня Конституції України
Публікації лекторів
28.06.2022

Вельмишановні колеги! Вельмишановні адвокати!

 

Хочу привітати Вас з Днем Конституції України, святом кожного українця. Переконана, що кількість тих, для кого це лише червоний день календаря невпинно зменшується, і все більше тих, хто відчуває гордість за власний Основний Закон, який відповідає світовому рівню.

День Конституції України — це свято нашої душі.

З прийняттям Конституції України завершено етап становлення нашої Держави. Наразі ми вступили в дуже складний і відповідальний етап захисту України і Основного Закону.

Величезна кількість українців споконвічно утверджують свою правду і силу, а також те, що ми не зазіхаємо на інші території, демонструємо повагу до кожного іноземця на нашій землі.

Зверну увагу на преамбулу Конституції, за змістом якої Верховна Рада України від імені Українського народу — громадян України всіх національностей, усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями, приймає цю Конституцію — Основний Закон України.

Саме у такій спосіб відбулося документальне закріплення сутності українського народу. Я би хотіла бути переконаною, що сьогодні кожен українець задумається над значенням Конституції саме для себе, піде до церкви, попросить Господньої підтримки у боротьбі зі злом.

Повага до Конституції України, інститутів державної влади і державних символів визначає суть приналежності українців до власної Держави.

 

Сьогодні 26 років Основному Закону. Нове покоління українців пройшли етап вивчення конституційних гарантій і засад зі школи, гордо несуть ці знання і реалізують у повсякденному житті.

 

Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Четвертий символ — це Українська Мова. Переконана, що будувати вільну незалежну Українську державу можемо лише українською мовою.

Безперечно, мова кожного народу чудова. Але українська мова — унікальна. Це зброя кожного з нас. Мова — основний будівельний матеріал, найбільший скарб нації.

 

Відзначу, на моє переконання, Конституція України — це:

— акт політичної ваги;

-паспорт державності української нації;

— документ, який засвідчив, що ми були, є і будемо;

— акт прямої дії, що повинен мати повагу кожного українця.

 

Шановні друзі, Конституція — це книга суспільного буття, в якій написано, що тобі дано, і що має бути дано.

Оцінюючи надзвичайно схвально Конституцію України, хочу підкреслити важливість її статті третьої: Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Павло Загребельний справедливо вважав, що Конституцію варто було б написати лише задля утвердження прав людини.

 

У цей урочистий день хочу згадати тих, хто стояв опліч створення Української Держави і її Основного Закону. Передусім, Левка Лук’яненка -одного з творців української Конституції. Ігоря Юхновського, Івана Зайця, та багатьох інших, які виборювали ідею конституціоналізму та клали на вівтар свободи своє тіло і душу.

 

Війна внесла гіркі корективи у сьогодення…

Відчуваю гордість і впевненість в тому, що ми обов'язково переможемо.

 

Підкреслю неодноразово мною сказане: “Усе нове – на кінчику адвокатського пера”!

Це словесне засвідчення визнання адвокатури у суспільстві, ролі і значення адвоката у захисті громадян, що вимагає постійної праці над собою.

 

З нагоди свята бажаю адвокатам професійних успіхів, переконаності у потрібності своєї місії і роботи. Закликаю допомагати всіх, хто опинився у скруті і потребує підтримки.

Також побажаю більш широко використовувати механізми, закріплені у статті 8 Конституції України та всіляко сприяти утвердженню принципу верховенства права.

 

Завершу своє звернення рядками Павла Тичини, актуальними як ніколи:

“… Я єсть народ, якого Правди сила
ніким звойована ще не була…”

 

Підтримую заклик Миколи Хвильового “Геть від Москви! Дайош Європу!”, адже нині ми наблизилися до Європи і остаточно рвемо узи з росією.

 

Будуймо, друзі, у своїй хаті свою правду!

Слава Україні! Героям Слава!

Вічна пам'ять загиблим захисникам і цивільним жертвам війни…