Чи можна зупинити провадження у трудовому спорі, якщо Позивач є мобілізованим до ЗСУ?
Правовий порадник для працівників та роботодавців
Публікації лекторів
03.02.2023

Зупинення провадження у справі – це тимчасове припинення судом учинення процесуальних дій під час судового розгляду з визначених у законі об’єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і передбачити усунення яких неможливо.

Указом Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який вже неодноразово продовжувався надалі. Указом Президента України № 69/2022 від 24.02.2022 на території України оголошено загальну мобілізацію.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України передбачено, що суд зобов’язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Згідно із п.2 ч.1 ст.253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому п.2 ч.1 ст.251 цього Кодексу – до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Для зупинення провадження потрібно надати докази перебування у складі ЗСУ (наприклад, довідку) та відповідне клопотання.

Матеріал підготувала Вікторія Поліщук, адвокат, медіатор, Голова Комітету з трудового права НААУ, керівник Центру трудового права ВША НААУ

Публікації лектора:

1. Використання аутстафінгу персоналу українськими підприємцями. https://cutt.ly/39PhFDL

2. Звільнення за прогул. https://cutt.ly/X9kAwup

3. Написання заяви про звільнення за угодою сторін під психологічним тиском: практика Верховного Суду. https://cutt.ly/z9kP4mp