Чи можлива реєстрація речового права за набувачем?
Олексій Янушевський, адвокат, секретар Комітету з аграрного, земельного та довкілевого права НААУ
Публікації лекторів
19.05.2023

Договір про продаж права оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, тобто одне товариство продає право оренди іншому. Чи можлива реєстрація речового права за набувачем?

Ст.7 ЗУ «Про оренду землі» передбачає, що у разі відчуження права оренди земельної ділянки таке право переходить до особи, на користь якої воно відчужено.

Ст.81 вищевказаного Закону містить застереження. Зокрема, право на оренду земельної ділянки державної або комунальної власності не може бути відчужено її орендарем іншим особам, внесено до статутного капіталу, передано у заставу, крім передбачених частиною другою цієї статті випадків.

Право на оренду земельної ділянки державної або комунальної власності, наданої для будівництва житлового будинку, може бути відчужене орендарем за згодою орендодавця у разі, якщо таке будівництво розпочате, на строк та на умовах, визначених первинним договором оренди, або якщо таке відчуження передбачено первинним договором оренди.

Як йдеться у ст.93 Земельного кодексу України право користування (оренда, емфітевзис) земельною ділянкою сільськогосподарського призначення може відчужуватися, передаватися у заставу її користувачем без погодження із власником такої земельної ділянки, крім випадків, визначених законом. Відчуження, застава права користування земельною ділянкою здійснюється за письмовим договором між її користувачем та особою, на користь якої здійснюються відчуження або на користь якої передається у заставу право користування. Такий договір є підставою для державної реєстрації переходу права користування у порядку, передбаченому законодавством.

Таким чином, право оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення приватної форми власності може продаватись і таке придбане право може бути зареєстроване за іншим товариством.

Щодо продажу права оренди державної та комунальної власності, як зрозуміло, воно заборонено та містить єдине виключення.

Відповідь на питання підготував Олексій Янушевський, адвокат, секретар Комітету з аграрного, земельного та довкілевого права НААУ