Чи може керівник закладу охорони здоров’я здійснити в умовах воєнного стану реєстрацію шлюбу?
Оксана ЯРЕМКО, к.ю.н., адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ
Фахові коментарі
02.02.2023

Відповідь:

За загальним правилом реєстрація шлюбу здійснюється після спливу одного місяця від дня подання особами до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану (далі – орган РАЦС) за їхнім вибором заяви про реєстрацію шлюбу (ст.ст. 28, 32, 33 СК України). За винятком реєстрації шлюбу у скорочені строки у рамках пілотного проєкту «Шлюб за добу».

Проте у разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця (ч. 2 ст. 32 СК України).

07 березня 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану» № 213, яка діє до дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Постанова КМУ № 213 передбачає, що факт реєстрації шлюбу може засвідчуватися актом, який складається керівником закладу охорони здоров’я, в якому перебувають або працюють один чи обоє наречених, та скріплюється печаткою (за наявності) цього закладу (п. 3). Проте даний акт керівник ЗОЗ має скласти за участі двох свідків.

Акт може складатися в присутності обох чи одного з наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із них, хто відсутній, за участю двох свідків.

У акті керівник ЗОЗ обов’язково має вказати наступну інформацію:

• дату та місце складення акту,

• прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження обох наречених, їх громадянство, а у разі обрання прізвища одного із них або приєднання до свого прізвища прізвища іншого - відомості про обране прізвище,

• прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження двох свідків із проставленням останніми власних підписів.

Після цього керівник ЗОЗ, який склав даний акт, повинен його передати (надсилати) до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану для складення актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до Реєстру.

Нормативні акти:

1. Сімейний кодекс України від 10.01.2002 (редакція від 19.02.2022);

2. Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану: постанова Кабінету Міністрів України № 213 від 07.03.2022 (редакція від 08.09.2022);

3. Про запровадження реалізації пілотного проекту щодо державної реєстрації шлюбу: розпорядження Кабінету Міністрів України № 502-р. 13.07.2016 (редакція від 20.07.2021).

4. Про реалізацію пілотного проекту щодо державної реєстрації шлюбу: наказ Міністерства юстиції України № 2247/5 від 22.07.2016 (редакція від 23.02.2022).

Відповідь на питання підготувала Оксана ЯРЕМКО, к.ю.н., адвокат, член Центру медичного права ВША НААУ