Чи може іноземець спадкувати права учасника фермерського господарства?
Василь Крат, суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук, доцент
Публікації лекторів
26.04.2024

Постанова КЦС ВС від 24.01.2024 у справі № 532/1013/22 (https://tinyurl.com/utvamh9w).

Оцінюючи доводи касаційної скарги про те, що позивач є іноземною громадянкою, а тому не може успадковувати права засновника фермерського господарства, колегія суддів зазначає про таке.

 Загальний правовий статус іноземних осіб визначений у частині першій статті 26 Конституції  України, за якою іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самим правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами.

Спадкування в Україні регулюється основним регулятором приватних відносин, яким є ЦК України. Втім за умови наявності в таких відносинах іноземного елемента застосовується норми Закону України «Про міжнародне приватне право».

Іноземний елемент у спадкуванні може полягати в тому, що спадкоємцем є іноземець, тобто особа, яка не перебуває у громадянстві України і є громадянином ( підданим) інших держав (пункт 6 частини першої статті 1 Закону  «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»).

Оскільки позивачка є іноземкою, до відносин спадкування у цій справі мають застосовуватися положення Закону України «Про міжнародне приватне право». Відповідно до статті 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

Заявлені в цій справі позовні вимоги полягають у визнанні за позивачкою права засновника СФГ «Явір», яке зареєстроване в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України за ідентифікаційним кодом 30131197, отже, спадкування цього майна регулюється правом України.

У законодавстві України відсутні спеціальні обмеження на спадкування іноземцями права засновника фермерського господарства, оскільки вимоги статті 23 Закону № 973-IV передбачають успадкування фермерського господарства відповідно до закону, а ЦК України (книга шоста, спадкове право) не встановлює спеціальний порядок успадкування фермерського господарства.

Відповідно до статті першої Закону № 973-IV фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону. Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім`ї, відповідно до закону.

Зазначені нормативні вимоги не дозволяють іноземцями засновувати СФГ. Відповідна вимога однозначно та імперативні формі закріплена законом лише для тих осіб, які створюють фермерське господарство, але жодним чином не обмежує можливість набувати прав засновника фермерських господарств у порядку спадкування за законом.

З огляду на зазначене суд апеляційної інстанції підставно відхилив доводи відповідача про те, що позивачка як громадянка іншої держави не може бути спадкоємицею права засновника фермерського господарства.

Першоджерело: https://t.me/glossema/1695