Чи є зміна режиму роботи компанії тотожною зміні режиму роботи працівників?
Вікторія Поліщук адвокат, лектор Вищої школи адвокатури НААУ, член Комітету з питань медіації НААУ, медіатор, викладач та дослідник медіації Чинне законодавство визначає правила встановлення режиму роботи підприємств, установ, організацій. Режим роботи підприємств, установ, організацій визначає режим робочого часу працівників. Порядок встановлення режиму роботи працівників підприємств, установ, організацій визначається окремими законами або керівниками таких підприємств. […]
Новини та події
26.03.2020

Вікторія Поліщук
адвокат, лектор Вищої школи адвокатури НААУ,
член Комітету з питань медіації НААУ,
медіатор, викладач та дослідник медіації

 

Чинне законодавство визначає правила встановлення режиму роботи підприємств, установ, організацій. Режим роботи підприємств, установ, організацій визначає режим робочого часу працівників. Порядок встановлення режиму роботи працівників підприємств, установ, організацій визначається окремими законами або керівниками таких підприємств.

У разі, якщо працівники працевлаштовані в міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади, виконавчих комітетах обласних, Київської та Севастопольської міських Рад, то їхній режим роботи встановлюється в Указі Президента України «Про запровадження на території України регіональних графіків початку робочого дня». Робота у них починається о дев'ятій годині за київським часом.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад також можуть встановлювати зручний для населення режим роботи підприємств комунального господарства, торгівлі та громадського харчування, побутового обслуговування, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад (пункт 9 частини 1 статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1997, № 24, ст.170). Окрім того, до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать делеговані повноваження щодо встановлення за погодженням з власниками зручного для населення режиму роботи розташованих на відповідній території підприємств, установ та організацій сфери обслуговування незалежно від форм власності.

У всіх інших випадках режим роботи працівників передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності у відповідності з законодавством (стаття 57 Кодексу законів про працю України), а також у колективному договорі (стаття 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 36, ст.361).

З наведеного вище можна зробити висновок, що для міністерств та інших центральних органах виконавчої влади, виконавчих комітетів обласних, Київської та Севастопольської міських Рад, підприємств комунального господарства, торгівлі та громадського харчування, побутового обслуговування, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, для окремих підприємств, установ та організацій на відповідній території, режим роботи юридичної особи збігається із режимом роботи працівників. Для решти юридичних осіб можуть існувати відмінності в режимі роботи юридичної особи та в режимі роботи працівників.

18 березня 2020 року Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 530-IX, який передбачає, що власником підприємства, установи, організації або уповноваженим органом може змінюватися режим роботи органів, закладів, підприємств, установ, організацій, зокрема щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб. Інформація про такі зміни повинна доводитися до відома населення з використанням веб-сайтів та інших комунікаційних засобів (підпункт 2 пункту 2 Прикінцевих положень).

Разом з тим, стаття 32 Кодексу законів про працю України передбачає, що у разі зміни режиму роботи працівників, працівник повинен бути повідомлений не пізніше, ніж за два місяці. Кодекс законів про працю України включає режим роботи працівників до істотних умов праці.

Відтак, змінювати режим роботи для прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб мають право всі органи, підприємства, установи, організації. Однак, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 530-IX не зазначив про можливість не дотримуватись вимог статті 32 Кодексу законів про працю України. У деяких юридичних осіб, у яких встановлення режиму роботи регулюється вказаними вище Законом про місцеве самоврядування або Указом Президента, дійсно, може збігатися режим роботи юридичної особи з режимом роботи працівників. Однак, на практиці все ж рекомендується для зміни режиму роботи працівників дотримуватись вимог статті 32 Кодексу законів про працю України, аби у майбутньому це не стало підставою для перевірки, і трактувати норми Закону по COVID-19 саме в контексті виключно зміни графіку роботи юридичної особи.

Детальніше про це та багато іншого буде на вебінарі Вікторії Поліщук. Реєстрація за лінком: https://www.hsa.org.ua/vebinar-kadrovi-pytannya-v-umovah-covid-19/