Чи правомірно надавати відомості про стан здоров'я іншої особи (не клієнта) до суду в якості доказу?
Відповідь на питання
Публікації лекторів
06.09.2022

Відповідь: Відповідно до 286 ЦК України, фізична особа має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при її медичному обстеженні. Фізична особа зобов'язана утримуватися від поширення інформації, зазначеної у частині першій цієї статті, яка стала їй відома у зв'язку з виконанням службових обов'язків або з інших джерел.

Відтак, за загальним правилом, надавати відомості про стан здоров'я іншої особи (не клієнта) до суду в якості доказу є неправомірним. Натомість, у разі якщо така інформація стала відома Вам з відкритих джерел, її можна подати до суду як загальновідомий факт (у тому числі на підставі ч. 3 ст. 82 ЦПК України).

У будь-якому випадку слід виходити з того, що є джерелом такої інформації і чи було надано згоду пацієнтом на її розповсюдження.

Відповідь на питання надала Вікторія Валах, к.ю.н., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін ОНУ імені І.І. Мечникова, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, член Європейської асоціації медичного права.

Зареєструватися на вебінар “Особливості роботи адвоката по захисту прав дітей — пацієнтів. Медична допомога внутрішньо переміщеним дітям”, лектором якого виступить Вікторія Валах: https://bit.ly/3BeZiIa