Чи поширюється заборона на розголошення лікарської таємниці на психологів, які отримують доступ до відомостей про пацієнта?
Відповіді на питання
Публікації лекторів
07.09.2022

Відповідь: Згідно з п. 5 Наказу Міністерства охорони здоров'я України від 15.04.2008 р. № 199 «Про затвердження Порядку застосування методів психологічного і психотерапевтичного впливу», серед осіб, які можуть застосовувати методи психологічного і психотерапевтичного впливу як професійну діяльність, визначено психолог — фахівець, який має повну вищу освіту за напрямом підготовки "Психологія" (магістр, спеціаліст) (п.п. 5.1).

Згідно зі ст. 40 закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», медичні працівники та інші особи, яким у зв'язку з виконанням професійних або службових обов'язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків. З цього випливає, що психолог також підпадає під дію нормативно-правових актів, які регулюють заборону розголошення відомостей, які становлять лікарську таємницю.

Відповідь на питання надала Вікторія Валах, к.ю.н., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін ОНУ імені І.І. Мечникова, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, член Європейської асоціації медичного права.

Зареєструватися на вебінар “Особливості роботи адвоката по захисту прав дітей — пацієнтів. Медична допомога внутрішньо переміщеним дітям”, лектором якого виступить Вікторія Валах: https://bit.ly/3BeZiIa