Бронювання військовозобов’язаних під час мобілізації та воєнного стану: Верховна Рада ухвалила відповідні зміни
Огляд законодавства
Новини та події
21.11.2022

4 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла в цілому урядовий законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» (реєстр. № 7687). 8 листопада Закон передано на підпис Голові Верховної Ради.

Законом передбачається наступне:

  1. Розширено умови, за яких військовозобов’язані, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, можуть отримати відстрочку від призову під час мобілізації шляхом їх бронювання, зокрема:
  • бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, у разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування цих органів в особливий період; на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень); на підприємствах, установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;
  1. Надано право заброньованим військовозобов’язаним в добровільному порядку бути призваним на військову службу під час мобілізації.
  2. Порядок та критерії бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час визначаються Кабінетом Міністрів України.

Детально ознайомитися із Законом: https://bit.ly/3WOh7qj