Безпека від насильства у цифровому просторі – це шлях до ЄС: адвокат Ірина Попіка взяла участь у фаховому обговоренні
Новини та події
26.04.2024

Лектор Вищої школи адвокатури НААУ адвокат Ірина Попіка за запрошенням ГО «Вокс Україна» взяла участь у круглому столі «Безпека від насильства у цифровому просторі – це шлях до ЄС».

Разом з представниками Українського Жіночого Фонду, ГО «ЮрФем», «Ла Страда-Україна», ГО #stop_sexтинг, VoxCheck, «Вокс Україна», Національної поліції України учасники обговорили проблематику гендерно зумовленого насильства у цифровому просторі, зокрема зауважили про відсутність офіційних даних щодо поширення гендерно зумовленого насильства у цифровому вимірі, про законодавче регулювання проблеми в Україні та ЄС, про заходи, яких має вжити Україна для вирішення проблеми з врахуванням євроінтеграційних процесів.

Ірина Попіка наголосила на недоліках законодавчого регулювання злочинів у сфері кібернасильства. Станом на сьогодні кримінальна відповідальність встановлена загалом за кримінальні правопорушення у сфері використання електронно-обчислюваних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку. У разі, якщо ж таке насильство трапляється між членами сім’ї або колишніми членами сім’ї основоположним актом, яким слід керуватися, є Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». І безумовно важливим актом, яким націлений саме на захист від насильства стосовно жінок є Стамбульська конвенція. Проте задля усунення правових прогалин необхідно вносити відповідні зміни до законодавства та передбачати окремі склади кримінальних правопорушень у сфері кібернасильства.

Окрім того, як зазначає адвокат, у боротьбі з такими злочинами важливу роль відіграє належне реагування правоохоронних органів та вдало проведена правопросвітницька політика з метою формування обізнаності населення зі своїми правами та механізмами їх захисту.

Під час круглого столу згадано про прийняту Директиву щодо боротьби з насильством щодо жінок та домашнім насильством, яка зобов’язує, зокрема, держав-членів криміналізувати такі види поведінки як: переслідування (сталкінг), домагання, підбурювання до насильства чи ненависті в онлайн-просторі.

Тлумачення «комп’ютерних злочинів» як таких, що охоплюють насильство щодо жінок в онлайн-просторі, відображає ступінь стурбованості Комісії ЄС щодо масштабів цього явища та необхідності вжиття заходів із їхнього попередження та переслідування.

Переглянути відеозапис можна за посиланням: https://tinyurl.com/5n7fypcr

Дізнатися більше про домашнє насильства пропонуємо у тематичній добірці матеріалів лекторів Вищої школи адвокатури: https://tinyurl.com/y3rdbvf7