Батько написав заяву на очне навчання дітей, а мама на онлайн. В договорі про утримання дітей права і обов'язки прописані порівну, тиждень діти з батьком тиждень з матір'ю, як краще вийти з такої ситуації
Відповіді на питання
Публікації лекторів
19.09.2022

Відповідно до вимог ст. 141 Сімейного кодексу України, мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини, крім випадку, передбаченого частиною п’ятою статті 157 цього Кодексу.

До обов’язків батьків щодо виховання та розвитку дитини відносяться:

  • обов’язок виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини;
  • обов’язок піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток;
  • обов’язок забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя та інші.

Також батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню (ч. 4 ст. 157 Сімейного кодексу України).

Навчальний 2022/2023 рік має ряд особливостей, пов’язаних із викликами, що були обумовлені повномасштабним вторгненням росії на територію України.

Міністерство освіти та науки України виявилося достатньо гнучким і запропонувало школярам та їх батькам в новому навчальному році різні форми здобуття середньої освіти. Серед таких форм: — очне, — дистанційне та змішана форми навчання.

В той же час Законом України «Про освіту» визначено, що діяльність закладів освіти провадиться на принципах автономії та самоврядування, вони самостійно визначають форми здобуття освіти та організації освітнього процесу.

Станом на 2 вересня 2022 року, за інформацією МОН України, було оглянуто понад 24,7 тис. закладів освіти, що складає 94% від загальної кількості. Із них організовують укриття 14 832 заклади. За останніми даними перевірок закладів освіти, укриття, які відповідають усім вимогам, мають 64% шкіл. Таким чином, на даний час лише 64 % шкіл зможуть запропонувати для своїх учнів очну форму навчання.

Вибір форми навчання відбувається за заявою батьків з врахуванням можливостей школи. Так, якщо школа не підготовлена і не має укриття, яке відповідає усім вимогам, то навіть якщо батьки напишуть заяву про очну форму навчання, то адміністрація школи не зможе організувати дитині очне навчання в цій школі.

Також нововведенням цього навчального року є змішана форма навчання. Вона передбачає мікс очної та дистанційної форми навчання. Тобто частина навчального процесу відбувається у школі очно, а інша частина – вдома дистанційно.

Тож в ситуації, коли кожен з батьків дотримується думки щодо різної форми навчання, це питання потрібно узгоджувати з адміністрацією школи. Так потрібно з’ясувати чи взагалі буде організовано для учнів конкретного класу очне навчання. Якщо школа спроможна організувати і очну, і дистанційну форму навчання, то виходом з ситуаціє може бути змішана форма навчання, коли дитина буде один тиждень навчатися очно, а другий – дистанційно.

У разі, коли адміністрація школи не може організувати для дитини змішану форму навчання, а батьки не можуть домовитися між собою, то для узгодження зазначеного питання рекомендується звернутися до органів опіки та піклування, який уповноважений на розгляд спорів, пов’язаних з вихованням дитини.

Так згідно до частини третьої статті 15 Закону України «Про охорону дитинства» у разі коли батьки не можуть дійти згоди щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок такої участі визначається органами опіки та піклування за участю батьків виходячи з інтересів дитини. Рішення органів опіки та піклування з цих питань можуть бути оскаржені в суді у порядку, встановленому законом.

Стаття 19 Сімейного кодексу України визначає орган опіки та піклування як попередню ланку розв'язання спору між батьками щодо дитини. Спір щодо дитини передається на розгляд батьків, одного з батьків, не вимагаючи дозволу на це звернення у другого з батьків. У той же час другий з батьків, не чекаючи рішення органу опіки та піклування по заявленому спору, може звернутися за вирішенням цього ж спору до суду. Суд зобов'язаний таку заяву прийняти, хоча перший спір в органі опіки та піклування не вирішений до кінця. У цьому випадку орган опіки та піклування припиняє розгляд справи, а якщо спір було розглянуто і по ньому прийнято рішення, орган опіки та піклування припиняє виконувати рішення.

Таким чином, у разі відсутності домовленості між батьками і неможливості навчання дитини за змішаною формою навчання, цей спір з врахуванням всіх обставин може бути вирішений органом опіки та піклування, а у крайніх випадках – в суді.

Автор: Ольга Семенюк , адвокат, член Ради Комітету з сімейного права НААУ