Аллу Федорову обрано членкинею Європейського комітету з соціальних прав
Центр трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ вітає Аллу Федорову з обранням членкинею Європейського комітету з соціальних прав
Новини та події
31.03.2023

Центр трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ вітає Аллу Федорову з обранням членкинею Європейського комітету з соціальних прав. Україна вперше у складі цього Комітету.

Від імені Центру трудового права та соціального забезпечення ми щиро вітаємо пані Аллу з призначенням та зичимо, щоб Ваш високий професіоналізм, принциповість та фаховий рівень були підґрунтям для подальшого забезпечення і розвитку соціальних прав.

Європейський комітет з соціальних прав (далі - ЄКСП) є дорадчим органом Європейського Союзу, який було створено 1958 року згідно з Договором про заснування Європейської Спільноти, щоб забезпечити представництво інтересів різних економічних і соціальних груп. Сьогодні ЄКСП складається із незалежних експертів, за допомогою яких Комітет ухвалює висновки та рішення щодо відповідності національної ситуації положенням Європейської соціальної хартії (1961), Додаткового протоколу 1988 року та Європейській соціальній хартії (переглянутій) (1996). Україна є стороною Європейської соціальної хартії (переглянутої), яка була ратифікована Верховною Радою України Законом № 137-V від 14.09.2006 р.

ЄКСП контролює дотримання Європейської соціальної хартії (переглянутої) за допомогою двох механізмів: через розгляд колективних скарг, поданих партнерами та неурядовими організаціями і через національні звіти. Звіти містять рекомендації щодо вдосконалення національної законодавчої бази у сфері соціальних прав, відповідно держави-учасниці Хартії мають вживати заходів, щоб ці рекомендації були виконані.

Повномасштабне вторгнення Російської Федерації до України створила високий рівень загрози щодо забезпечення соціальних прав людей. В умовах воєнного стану України дуже важливим є забезпечення соціальних прав, адже це основний обов’язок держави.

Ми переконані, що обрання Алли Федорової, кандидатки юридичних наук, доцентки кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, створить умови, щоб держави-учасниці Хартії і далі вживали заходів з дотримання соціальних прав, а також забезпечували належну міжнародну підтримку для нашої держави в умовах воєнного стану.