Адвокати підвищили кваліфікацію з питань ефективного захисту та представництва в кримінальних провадженнях у складних умовах воєнного стану
Ми продовжуємо проводити заходи з підвищення кваліфікації адвокатів та правопросвітництво в умовах воєнного стану в Україні. У єдності наша сила, разом до перемоги! Слава Україні!
Публікації лекторів
30.03.2022

Вебінар на тему «Особливий режим досудового розслідування та продовження строків тримання під вартою під час судового провадження в умовах воєнного стану”, відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ 30.03.2022 р., до участі в якому долучилися близько 1000 адвокатів.

Лекторами заходу виступили Віктор Завтур, к.ю.н., адвокат, викладач, та Ірина Гловюк, д.ю.н., професор, заслужений юрист України, адвокат, член Комітету з кримінального права та процесу НААУ, член НКР при Верховному Суді, член НКР при Голові Верховної Ради України, член Комісії з питань правової реформи.

У системному поєднанні норм Кримінального процесуального кодексу України, низки Законів України, прийнятих в період дії правового режиму воєнного стану в Україні, глибокого аналізу актуальної судової практики і тематичних експертних думок правників, лекторами під час вебінару було розкрито новели кримінального провадження в умовах воєнного стану.

У своїй доповіді Віктор Завтур здійснив загальну характеристику особливого режиму досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану та їх правового підґрунтя.

В огляді загальних і спеціальних норм КПК України лектором розкрито тематичні блоки щодо внесення відомостей до ЄРДР та фіксування процесуальних дій та рішень, наголосивши на пріоритеті подвійного фіксування у документі та технічними засобами.

Увагу учасників було сфокусовано на повноваженнях слідчого судді за можливості здійснення повноважень та керівника органу прокуратури за відсутності можливості здійснення повноважень слідчим суддею.

Лектором відзначено, що об’єктивна неможливість здійснення повноважень є питанням фактів та встановлюється у кожному конкретному провадженні з урахуванням воєнних дій.

Ірина Гловюк продовжила захід детальним аналізом повноважень керівника органу прокуратури щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, процесуальних особливостей розгляду клопотання про обрання або продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, порядку вчинення дій у разі неможливості здійснення судом правосуддя, зумовленої режимом воєнного стану, а також забезпечення участі учасника кримінального провадження, який через об’єктивні обставини не може брати участь у засіданні в режимі відеоконференцзв’язку за допомогою технічних засобів, визначених КПК України.

Лектором наголошено, що у разі неможливості проведення підготовчого судового засідання, обраний під час досудового розслідування запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, вважається продовженим до вирішення відповідного питання у підготовчому судовому засіданні, але не довше ніж на два місяці.

У випадку закінчення строку дії ухвали суду про тримання під вартою та неможливістю розгляду судом питання про продовження строку тримання під вартою, обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою вважаться продовженим до вирішення відповідного питання судом, але не довше ніж на два місяці.

Предметом обговорення з учасниками стало вирішення питань про можливість розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу без участі сторін в умовах воєнного стану, увагу також приділено строкам досудового розслідування та процесуальним аспектам прийняття рішення про зупинення досудового розслідування та строків повідомлення про підозру.

Висвітлюючи питання доказування при розгляді клопотань лектор порадила учасникам послуговуватися роз'ясненнями, викладеними у листі Верховного Суду від 03 березня 2022 р. № 1/0/2-22. Тематичні роз'яснення щодо звернення застави на користь ЗСУ наведені в листі ВС від 03 березня 2022 р. № 2/0/2-22.

В завершення вебінару Ірина Гловюк та Віктор Завтур відповіли на запитання учасників та поділилися джерелами, що стануть корисними в поглибленому опануванні теми:

— Гловюк І.В., Завтур В.А. Новели здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану: зміни до КПК України від 03 березня 2022 року та роз’яснення Верховного Суду. https://bit.ly/3iPfJAH

— Кравчук О. Кримінальне провадження в умовах воєнного стану: зміни до КПК. https://bit.ly/3wQsvXU

— Кравчук О., Бондаренко М. Досудове розслідування воєнних злочинів. https://bit.ly/3DtvnLy

— Михайленко В. Повернення раніше внесеної застави на спеціальний рахунок Збройних Сил України. Рекомендації щодо обґрунтування. https://bit.ly/3wSAynd

— Михайленко В. Розгляд клопотання про зміну запобіжного заходу та інших процесуальних звернень за відсутності учасників в умовах воєнного стану: чи можливо це ? https://bit.ly/3NNl7D1

— Розслідування МКС в Україні: краш-тест для доказів, створених користувачами. https://bit.ly/3wO3v3H

— Berkeley Protocol on digital open sources investigations. https://bit.ly/36JUttR

Учасники висловили лекторам вдячність за важливі та практично необхідні знання і навички, а також обмінялися між собою теплими словами підтримки, віри в Українську армію, Державу і Народ, впевненості в перемогу України у війні.

Вища школа адвокатури НААУ висловлює щиру вдячність лекторам Ірині Гловюк і Віктору Завтур та всім адвокатам, які долучилися до участі у вебінарі.