Адвокату дитини в Україні бути!
16 січня 2021 року у Вищій школі адвокатури НААУ успішно стартував Базовий курс «Адвокат дитини: основи дружнього до дітей правосуддя», що об’єднав учасників спільною метою розбудови в Україні цілісної системи захисту прав дітей, підвищення професійної кваліфікації у сфері захисту прав неповнолітніх та забезпечення високого рівня надання правової допомоги у справах за їх участі.
Публікації лекторів
17.01.2021

16 січня 2021 року у Вищій школі адвокатури НААУ успішно стартував Базовий курс «Адвокат дитини: основи дружнього до дітей правосуддя», що об’єднав учасників спільною метою розбудови в Україні цілісної системи захисту прав дітей, підвищення професійної кваліфікації у сфері захисту прав неповнолітніх та забезпечення високого рівня надання правової допомоги у справах за їх участі.

Базовий курс є першим кроком на шляху ювенальної спеціалізації адвокатів та початком реалізації багатомодульного правоосвітнього проєкту «Адвокат дитини: від новачка до профі», в основу якого покладено кращий світовий досвід, міжнародні стандарти забезпечення прав неповнолітніх та національний комплексний підхід до реформування системи юстиції щодо дітей.

Навчальний захід — спільний доробок Центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ та Комітету з сімейного права НААУ, потужно реалізований на платформі Вищої школи адвокатури НААУ з можливістю аудиторної участі чи в режимі онлайн – трансляції за вибором слухачів.

Ганна Гаро, Голова Комітету з сімейного права НААУ, Координатор Комітетів НААУ, відкриваючи курс звернулася до учасників з вітальним словом, означила особливий статус адвоката дитини та необхідність оволодіння спеціальними знаннями з огляду на цінність людської особистості та вразливість маленьких громадян, поділилася ідеєю створення інституту «адвокат дитини» в Україні та ключовими аспектами роботи в цьому напрямку.

Лариса Гретченко, керівник Центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ, поділилася з учасниками світовим досвідом організації системи дитячої адвокатури, кваліфікаційними вимогами до адвокатів дитини, історією створення Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ, першими досягненнями та планами. В тематичних доповідях спікер розкрила загальну інформацію про концепцію дружнього до дітей правосуддя, а також пріоритет принципу забезпечення найкращих інтересів дитини у всіх діях та рішеннях.

Ольга Поєдинок, адвокат, кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка, продовжуючи захід сфокусувала увагу учасників на значенні міжнародних стандартів у сфері захисту прав дитини для українського права та ключових аспектах захисту приватного і сімейного життя дитини.

Світлана Савицька, адвокат, кандидат юридичних наук, доцент кафедри правосуддя Державного університету інфраструктури та технологій у виступі підкреслила важливість принципу участі дитини у процесі, доступу до інформації та консультацій. Розкриваючи тему багатопрофільного підходу у справах щодо дітей лектором акцентовано на співпраці адвоката з дитячим психологом.

Павло Пархоменко, Голова Бахмацького районного суду Чернігівської області, кандидат юридичних наук, наголосив на потребі захисту дітей від дискримінації, вияву поваги до їх гідності, в системному аналізі законодавства та судової практики приділив увагу верховенству права та спеціальним заходам безпеки у питаннях захисту дітей на всіх стадіях процесу.

Викладачі Базового курсу поділяють думку щодо необхідності спеціалізації фахівців в питаннях захисту прав дітей, розвитку галузі дитячого права в Україні та запровадження інституту «адвокат дитини» задля ефективного функціонування дружньої до дітей системи правосуддя.

Про мотивацію до участі, враження від навчального курсу «Адвокат дитини: основи дружнього до дітей правосуддя», наміри щодо подальшої участі в проєкті «Адвокат дитини: від новачка до профі» з нами поділилися учасники заходу.

Тетяна Шаврієва, адвокат, підтримуючи потребу спеціалізації адвокатів у сфері дитячого права свій відгук почала зі слів: «Дитина – особливий суб’єкт. Дитина – особливий світ». Учасниця висловила вдячність викладачам Курсу за можливість більш детально заглибитися і зрозуміти концепцію дружнього до дітей правосуддя, ключові принципи та елементи, значення міжнародних стандартів у вітчизняній системі правозахисту. З її слів, змістовність курсу, професійні роз’яснення та практичні поради спікерів стимулюють переглядати та вдосконалювати власні навички, продовжувати набувати нові знання та активно впроваджувати їх в життя. Принагідно в коментарі Тетяна високо оцінила професійність та практичність раніше пройденого нею дводенного антибулінгового навчального курсу та рекомендує його колегам.

На думку адвоката, кандидата юридичних наук Вольги Шейко, ще декілька років тому сімейне право боролося за визнання себе як самостійна галузь. З часом цей сегмент став набагато глибшим та регулює різноманіття суспільних відносин, що вказує на доцільність поглибленого вивчення та роботи правників у вузьких сферах. Учасниця поділяє думку про актуальність спеціалізації адвокатів у сфері дитячого права та відзначає вагомість внеску викладачів правоосвітнього проєкту Вищої школи адвокатури не лише в підвищення кваліфікації адвокатів, а й для кожної окремої сім’ї та дитини. Професійна майстерність лекторського складу надихає на плідну подальшу співпрацю у питаннях захисту дітей та надання правової допомоги у справах за участі чи стосовно неповнолітніх.

До підведення підсумків Базового курсу долучилася адвокат Вікторія Климчук з коментарем про важливість ювенальної спеціалізації фахівців, що працюють з дітьми. Особливо влучим в реалізації проєкту «Адвокат дитини: від новачка до профі» вважає поділ його на тематичні модулі, що дозволить системно і послідовно вивчити матеріал, докорінно оволодіти спеціальними знаннями і навиками в роботі з дітьми. Родзинкою навчального заходу є високопрофесійність лекторського складу, їх «жива» комунікація з учасниками, а також узагальнення тематичного законодавства, судової практики, роз’яснень та рекомендацій у Робочому зошиті учасника курсу.

Спільним у відгуках учасників навчального заходу є бажання набути спеціалізацію у сфері дитячого права та намір продовжити участь у спеціалізованих модулях правоосвітнього проєкту «Адвокат дитини: від новачка до профі».

Схвальні відгуки та висока оцінка Базового курсу слухачами оффлайн та онлайн–трансляції мотивують продовжувати правоосвітній проєкт у сфері захисту прав дітей, тематичні модулі якого включено до розкладу заходів Вищої школи адвокатури НААУ.

Деталі та реєстрація:

Спеціалізований курс: «Адвокат дитини: справи про адміністративні правопорушення та кримінальне провадження щодо неповнолітніх», відбудеться 23 січня 2021 р.

Оффлайн-курс (участь у приміщенні ВША)

https://www.hsa.org.ua/advokat-dytyny-spravy-pro-administratyvni-pravoporushennya-ta-kryminalne-provadzhennya-shhodo-nepovnolitnih/

Онлайн – трансляція https://www.hsa.org.ua/onlajn-translyatsiya-advokat-dytyny-spravy-pro-administratyvni-pravoporushennya-ta-kryminalne-provadzhennya-shhodo-nepovnolitnih/

Дводенний навчальний курс «Булінг: попередження, відповідальність, захист. Навчання без страху», відбудеться 13-14 лютого 2021 р.

Оффлайн-курс (участь у приміщенні ВША) https://www.hsa.org.ua/buling-poperedzhennya-vidpovidalnist-zahyst-navchannya-bez-strahu-4/

Онлайн – трансляція https://www.hsa.org.ua/onlajn-translyatsiya-buling-poperedzhennya-vidpovidalnist-zahyst-navchannya-bez-strahu/

Найближчим часом до розкладу заходів ВША НААУ будуть включені спеціалізовані модулі на теми:

  • «Адвокат дитини: трудове право, підприємництво, захист прав інтелектуальної власності»

  • «Дитина у відносинах домашнього насильства»

  • інші тематичні заходи, щодо захисту прав дітей у сфері сімейних правовідносин, охорони здоров’я та освіти, а також основ дитячої психології та експертних досліджень.