Адвокат Юрій Мариничев: Лідер рейтингу ТОП-50 адвокатів, які набрали найбільшу кількість балів у 2021 році
Адвокат Юрій Мариничев з результатом 190 залікових балів очолив рейтинг ТОП-50 адвокатів, які проявили високе прагнення до свого професійного вдосконалення у 2021 році.
Новини та події
20.01.2022

Адвокат Юрій Мариничев з результатом 190 залікових балів очолив рейтинг ТОП-50 адвокатів, які проявили високе прагнення до свого професійного вдосконалення у 2021 році.

 

Вища школа адвокатури НААУ дізналася у лідера рейтингу про мотивацію до підвищення кваліфікації та способи досягнення такого рекорду.

 

Мариничев Юрій Павлович юридичну кар'єру почав у 2005 році зі служби в органах внутрішніх справ, статусу адвоката набув у 2008 році. Наразі провадить свою професійну діяльність у формі адвокатського бюро "ЮРІЯ МАРИНИЧЕВА "СЕМАРГЛ" у м. Харкові.

 

На запитання, в яких галузях права спеціалізується та в яких категоріях справ надає правничу допомогу, Юрій відповів:

— Мій професійний досвід включає різногалузеву практику. Це й відносини страхування, конкурентне право, судові спори по захисту прав інтелектуальної власності у сфері фармації. Останнім часом збільшилася кількість справ щодо перерахунку військових пенсій. Разом з тим значну частку зайнятості складають господарські провадження.

Адвокатську практику визначає запит клієнта, тому намагаюся йти в ногу з часом, адаптуватися до правових викликів сьогодення.

 

Ваше ставлення до потреби щорічного підвищення кваліфікації адвокатів? цікавимося у Юрія.

— Вважаю, що підвищення кваліфікації — професійний обов'язок кожного спеціаліста в будь — якій сфері. На мою думку, фахової базової освіти не достатньо. Досвід приходить із практикою, тому професійна майстерність потребує постійного розвитку.

Адвокат — особлива професія, яка вимагає високих особистих якостей і цілеспрямованих спеціальних знань. Адвокат несе особливу відповідальність, відповідно наше професійне зростання має бути безупинним.

 

Як дізналися про рейтинг та своє лідерство в ньому, яким чином здобули рекордну кількість балів з підвищення кваліфікації у 2021 році? — продовжуємо розмову.

— Побачив повідомлення в особистому кабінеті в Центрі акредитації Вищої школи адвокатури НААУ. Здивувався, так як це повна несподіванка. Не прагну потрапити в рейтинги, як і не маю самоцілі отримати новий рекорд. Професійною освітою та підвищенням кваліфікації займаюся в міру сил і можливостей.

Основу заходів з підвищення кваліфікації, які відвідав, становлять регіональні вебінари та семінари, організовані Радою адвокатів Харківської області, а також Радами адвокатів Хмельницької, Вінницької та інших областей.

Про заходи дізнаюся з Центру акредитації ВША НААУ, теми обираю різні, оскільки для загального і професійного розвитку корисна нова інформація. В пріоритеті година — дві тривалості лекції, щоб не займати повний день, враховуючи поточну зайнятість. Відзначу, що онлайн — форма дуже зручна, дозволяє брати активну участь, бути територіально мобільним, включатися дистанційно в режимі реального часу.

 

Чи стають в нагоді отримані знання, що запропонували б покращити в системі підвищення професійної кваліфікації ? — запитуємо принагідно.

Так, отримую корисну інформацію, хоча багато відомо з власного досвіду. Важливо і найбільш цінно в підвищенні кваліфікації адвокатів — досвід лектора чи викладача, акценти в огляді судової практики та змінах законодавства.

Моя пропозиція до покращення стосується екстериторіальності регіональних заходів, з першочерговою участю місцевих адвокатів, та, при наявності вільних місць — допуском всіх зацікавлених темою. Також вважаю доцільним розширювати лекторський склад, зокрема, запрошувати суддів, які мають практичний досвід і поділяться ним з адвокатською спільнотою.

 

Що побажаєте лекторам заходів з підвищення кваліфікації та їх учасникам у 2022 році? — запитуємо в завершення розмови.

Миру, передусім, фінансового благополуччя та успіхів у всіх починаннях — вважаю ці побажання актуальними для всіх нас.

 

 

Вела активний діалог з адвокатом Юрієм Мариничевим, ставила запитання і дослухалася до думки колеги Лариса Гретченко, керівник проєктів і програм Вищої школи адвокатури НААУ.