Адвокат на окремих слідчих діях: про особливості участі та поведінки дізнавалися адвокати Закарпатської області
Олександр Кудрявцев, адвокат
Матеріали заходів
29.05.2023

25 травня 2023 року адвокат Олександр Кудрявцев у рамках співпраці Вищої школи адвокатури НААУ з Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Закарпатської області провів захід з підвищення кваліфікації для адвокатів регіону на тему: «Адвокат на окремих слідчих діях».

Лектор детально зупинився на питанні збирання доказів адвокатом, що є реалізацією принципу змагальності сторін. Збирання доказів здійснюється трьома шляхами, встановленими ч. 3 ст. 93 КПК України. Так, сторона захисту, потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, здійснює збирання доказів:

1. або шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок;

2. або ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій;

3. або шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

Одним із шляхів збирання доказів є ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій. Захисник відіграє важливу роль під час проведення слідчих (розшукових) дій, до яких його залучають, оскільки окрім надання правової допомоги своєму підзахисному, адвокат забезпечує дотримання вимог закону стосовно процедури таких слідчих дій, а саме умов, підстав та порядку їх проведення. Під час проведення слідчої (розшукової) дії захисники мають право ставити питання, висловлювати свої пропозиції, зауваження та заперечення щодо порядку проведення відповідної слідчої (розшукової) дії, які заносяться до протоколу.

У цьому контексті детальному аналізу крізь призму законодавства та актуальної судової практики піддано питання участі та поведінки адвоката на впізнанні, слідчому експерименті та під час обшуку.

Зокрема, говорячи про участь адвоката під час проведення обшуку, лектор поділився практичними порадами щодо першочергових дій, які має вчинити адвокат, а саме:

1. Перевірити ухвалу.

2. Слідкувати за майном, що вилучається.

3. Уважно стежити за ходом проведення обшуку.

4. Написати зауваження та отримати примірник протоколу.

Окрему увагу під час заходу Олександр Кудрявцев сфокусував на питанні відкриття матеріалів іншій стороні, розглянувши загальні положення, а також особливості відкриття медичної документації та речових доказів.

Серед важливих правових позицій відзначено наступні:

1. Докази, які існували у розпорядженні сторін на момент закінчення досудового розслідування і не відкривались одне одній – не є додатковими, мають бути визнані судом недопустимими доказами. Правові висновки викладені в постановах від 16.03.2017 року № 5-364кс16 та від 12.10.2017 року № 5-237кс(15)17;

2. Докази, які сторони отримали після завершення досудового розслідування, а тому вони не відкривались у порядку ст. 290 КПК – є додатковими (ч. 11 ст. 290 КПК), а тому вони мають бути відкриті сторонами одна одній у порядку, визначеному ст. 290 КПК, з можливостями (правами) визначеними ч. 3, 4 ст. 290 КПК України та дотриманням права на захист та рівності і змагальності сторін.

Нагадаємо, що питання поглиблення співпраці та об’єднання зусиль в організації навчальних заходів регіонального рівня було предметом спільної зустрічі, організованої Вищою школою адвокатури з представниками Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України, Рад адвокатів регіонів та інших органів адвокатського самоврядування (https://cutt.ly/G5nvEzq).

Пов’язані новини:

• Ключові аспекти доказування у справах про встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця: відбувся вебінар для адвокатів Закарпатської області. https://cutt.ly/w6vfSMk

• Принцип уникнення конфлікту інтересів в адвокатській діяльності: адвокати Закарпатської області відвідали вебінар. https://cutt.ly/5wqYo168