9 вересня. Міжнародний день захисту освіти від нападів (International Day to Protect Education from Attack)
Календар дитинства
Публікації лекторів
07.09.2022

За даними Міністерства освіти України після вторгнення, Росії 24 лютого 2022 року понад 1800 шкіл та університетів були пошкоджені або зруйновані.

Історія виникнення Дня: 29 травня 2020 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 9 вересня Міжнародним днем захисту освіти від нападів. Цей день покликаний привернути увагу до важкого становища понад 75 млн дітей 3-18 років у 35 країнах, які постраждали від конфліктів, та їхньої нагальної потреби в підтримці галузі освіти. Освіта має залишатись у центрі уваги громадськості, а школи мають бути безпечним місцем для навчання.

Шлях України до забезпечення безпечної освіти: 21 листопада 2019 року Україна приєдналась до Декларації про безпеку шкіл (Safe Schools Declaration) і стала сотою країною, що підтримала положення цього документу.

Декларація про безпеку шкіл – це зобов'язання забезпечувати кращий захист дітей, вчителів та шкіл, підтримувати продовження освіти під час бойових дій та вживати конкретних заходів, щоб запобігати використанню шкіл у військових цілях. Декларація була відкрита для підписання на конференції про безпеку шкіл, скликаній Міністерством закордонних справ Норвегії в Осло в травні 2015 року.

Декларація містить низку зобов'язань, для попередження і реагування на напади та використання закладів освіти у військових цілях у період збройного конфлікту. У країнах, що приєднались до Декларації раніше, вже розроблені та успішно впроваджуються підходи до імплементації документа.

Важливо зауважити, що країни-підписанти Декларації – це як держави, на території яких немає військових конфліктів, так і ті, де має місце збройна агресія. Декларація створює співтовариство націй, які зобов’язуються поважати цивільну природу шкіл, а також розвивати та ділитися прикладами передового досвіду захисту шкіл і університетів під час збройних конфліктів. Вона пропонує вказівки щодо конкретних заходів, які можуть вжити збройні сили та озброєні недержавні організації, щоб стримати військове використання навчальних закладів, зменшити ризик нападу та пом’якшити наслідки нападів і військового використання, коли вони відбуваються.

Країни також зобов’язуються збирати або сприяти збору даних про напади на освіту; розслідувати та переслідувати військові злочини, пов'язані з освітою; та надавати допомогу постраждалим.

Підтримуючи Декларацію, держави зобов’язуються відновити доступ до безпечної освіти та розвивати системи освіти, які будуть чутливими до конфліктів і сприятимуть повазі між соціальними та етнічними групами.

Декларація безпечних шкіл є основою для співпраці та обміну інформацією, і країни, які її схвалили, регулярно зустрічаються для перегляду виконання Декларації.

4 серпня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив план заходів щодо реалізації Декларації про безпеку шкіл, що створив умови для забезпечення права на освіту та формування безпечного освітнього середовища у період збройного конфлікту на сході України.

План складається з 19 завдань, що об’єднані в 6 блоків:

  • ефективна система моніторингу нападів на заклади освіти (запровадження моніторингу нападів на заклади освіти та навчання місцевих освітніх управлінців щодо користування інструментом);
  • захист закладів освіти від нападів та їх відновлення в разі пошкодження;
  • забезпечення безперервності навчання, зокрема забезпечення закладів освіти, здобувачів освіти та педагогічних працівників доступом до інтернету, цифровою технікою та електронними освітніми ресурсами;
  • упровадження в освітню політику чутливих до конфлікту інструментів;
  • забезпечення системності підходів до захисту освіти в умовах збройного конфлікту (утворення міжвідомчої робочої групи як інструменту координації заходів з реалізації Декларації);
  • інформаційна підтримка впровадження положень Декларації.

Наразі, під час відкритої збройної агресії Російської Федерації проти України питання захисту освіти від нападів залишається актуальним, враховуючі, що ворог цілеспрямовано знищує освітні заклади на території України.

Інформаційні ресурси:

Декларація про безпеку шкіл: http://surl.li/cybzf.

Розпорядження Кабінету міністрів України від 04 серпня 2021 р. № 898-р «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Декларації про безпеку шкіл» http://surl.li/cycao.

Резолюція Генеральної Асамблеї про встановлення Міжнародного дня захисту освіти від нападу ( A/RES/74/275 ): http://surl.li/cycff.

Глобальна коаліція захисту освіти від нападів: https://protectingeducation.org/.

Ресурси ЮНЕСКО «Освіта в надзвичайних ситуаціях» http://surl.li/cycfo.

Освіта ЮНІСЕФ під ударом: http://surl.li/cycgg.

Діти та збройний конфлікт: https://childrenandarmedconflict.un.org/.

«Декларація про безпеку шкіл»:шляхі провадження в систему освіти України.

І. М. Трубавіна, Л. С. Рибалко, С. О. Каплун: http://surl.li/cycdd.

Цей день на КАЛЕНДАРІ ДИТИНСТВА позначила Надія Тарасова, адвокат, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ