9 листопада – День української писемності та мови
HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY
Новини та події
09.11.2022

Мова для українця – це персональна ділянка кордону самоідентифікації української нації.

Віктор Каспрук

 

9 листопада в Україні щорічно відзначають День української писемності та мови. Важко посперечатися із значимістю цього свята, адже мова – це невід’ємний атрибут держави, генетичний код націй, завдяки їй ми маємо можливість підтримувати єдність минулого та сучасного.

Історія свята

На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства Указом тодішнього Президента України Леоніда Кучми від 6 листопада 1997 року в Україні встановлено День української писемності та мови, який щорічно відзначається 9 листопада.

Свято писемності та мови приурочене до дня пам’яті Нестора Літописця, автора «Повісті минулих літ». Цей літопис – перша пам’ятка у Київській Русі, у якій відображена ідея єдності та незалежності Української держави. Нестор був ченцем Києво-Печерської лаври, а також одним із учнів Кирила та Мефодія – творців слов’янського письма.

Статус української мови

Статус української мови, перш за все, встановлений Конституцією України, як Основним законом держави. Згідно зі статтею 10 державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Конституційний Суд у своєму рішенні від 14 грудня 1999 року № 10-рп/99, визначає, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом.

Українській мові також присвячений окремий Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що був прийнятий 25 квітня 2019 року. Зокрема, його приписами передбачено:

  1. Єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.
  2. Статус української мови як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації.
  3. Державний статус української мови є невіддільним елементом конституційного ладу України як унітарної держави.
  4. Статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначені цим Законом.
  5. Українська мова як єдина державна мова виконує функції мови міжетнічного спілкування, є гарантією захисту прав людини для кожного українського громадянина незалежно від його етнічного походження, а також є фактором єдності і національної безпеки України.

З метою захисту української мови як державної, а також захисту права громадян України на отримання державною мовою інформації та послуг у сферах суспільного життя, на всій території України і усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою було створено інститут Уповноваженого із захисту державної мови. На сьогодні цю посаду обіймає Тарас Кремінь.

Традиційний радіодиктант національної єдності

Написання радіодиктанту вже стало звичайною традицією для українців, яких об’єднує любов до української мови. Перший радіодиктант відбувся у 2000 році. Цікаво, що у 2019 році «Радіодиктант» став найпопулярнішим Google-запитом в Україні 8 листопада.

Цьогоріч радіодиктант національної єдності відбудеться 9 листопада об 11:00 за київським часом. Авторкою тексту стане українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик, а читатиме його народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

До написання радіодиктанту можуть долучитися українці, які наразі перебувають у різних куточках світу. Радіодиктант транслюватиметься на:

  • Українському Радіо та Радіо Культура;
  • телеканалах та діджитал-платформах Суспільного Мовлення.

В інших країнах будуть облаштовані студії для написання диктанту для вимушених переселенців та українців, які живуть за кордоном.

Використані ресурси:

Конституція України. https://bit.ly/3TseSpO

Рішення Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року № 10-рп/99 (справа про застосування української мови). https://bit.ly/3fQRbtp

Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». https://bit.ly/3tbobiX

Указ Президента України «Про День української писемності та мови». https://bit.ly/3TkhENH

Повість Нестора Літописця – перша писемна історія України. http://bit.ly/3Uiy0HH

Мова для українця – це персональна ділянка кордону самоідентифікації української нації. http://bit.ly/3tvEaZD

«Радіодиктант» став найпопулярнішим Google-запитом в Україні 8 листопада. http://bit.ly/3NQacJ1

Суспільне Мовлення оголосило дату Радіодиктанту національної єдності 2022. https://bit.ly/3hrmMCn

Корисні посилання:

Офіційний вебсайт Уповноваженого із захисту державної мови. http://bit.ly/3hu4FLS