6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів
HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY
Новини та події
07.11.2022

6 листопада – Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів

Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів був запроваджений Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН A/RES/56/4 5 листопада 2001 року. Починаючи з 6 листопада 2001 року цей день щорічно відзначають у світі.

Приймаючи таке рішення, Генеральна Асамблея ООН враховувала те, що шкода, завдана довкіллю під час збройних конфліктів, спричиняє шкоду екосистемам і природним ресурсам протягом тривалого часу після завершення конфлікту, а також часто виходить за межі національних територій і життя нинішнього покоління.

Значення для України

Ця дата має особливе значення для України, адже починаючи з 20 лютого 2014 року наша держава відчуває на собі всі наслідки застосування зброї російською федерацією, яка свідомо порушує закони і звичаї ведення війни. Атаки на цивільні об’єкти та об’єкти критичної інфраструктури спричиняють також руйнівні наслідки для екосистеми України. У звіті, підготовленому Українською Гельсінською спілкою, зазначається, що у Донецькій та Луганській областях під час збройного конфлікту на Сході України сталося значне забруднення довкілля хімічними токсичними речовинами, уламками металів і тяжкими металами внаслідок артилерійських обстрілів та застосування вибухівки; утворилися численні воронки, що понівечили землю й знищили природні заповідні території, відбулося затоплення шахт, будівництво оборонних споруд, копанок, пошкодження каналізаційних і водогінних мереж.

Проте з початком повномасштабного вторгнення шкода довкіллю надалі зростає. За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України за 6 місяців з початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну зафіксовано 2000 фактів шкоди довкіллю, 2,9 млн гектарів лісів уражені війною, 20% природоохоронних територій України під загрозою, 0,9 % заповідних площ потерпають від війни. Орієнтовна сума шкоди, яку російські війська завдали довкіллю України, становить понад 962 мільярди гривень.

Міжнародна відповідальність за злочини проти довкілля

Захист навколишнього середовища під час збройних конфліктів закріплюється на рівні міжнародно-правових документів, зокрема, таких:

  1. Конвенція про заборону військового або будь-якого іншого ворожого використання засобів впливу на природне середовище, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1976 року, забороняє її учасникам військове або будь-яке інше вороже використання засобів впливу на навколишнє середовище.
  2. Визначення воєнного злочину проти довкілля міститься в Римському статуті Міжнародного кримінального суду. У п. b. ІV ч. 2 ст. 8 описуються протиправні дії, які входять до складу серйозних порушень законів і звичаїв, що застосовуються в міжнародних збройних конфліктах у встановлених межах міжнародного права, як наслідок, кваліфікуються як воєнні злочини, а саме умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до масштабної, довготривалої та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною в порівнянні з конкретною та безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою.
  3. Відповідно до п. 3 ст. 35 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, від 8 червня 1977 року, забороняється застосовувати методи або засоби ведення воєнних дій, які мають на меті завдати або завдадуть широкої, довгочасної і серйозної шкоди природному середовищу. Також міститься положення про ставлення до довкілля під час ведення збройного конфлікту в ст. 55 Протоколу І. У цій статті вказано, при веденні воєнних дій має бути виявлена турбота про захист природного середовища від широкої, довгочасної і серйозної шкоди. Такий захист включає заборону використання методів або засобів ведення війни, що мають на меті завдати або, як можна очікувати, завдадуть такої шкоди природному середовищу й тим самим завдадуть шкоди здоров’ю або виживанню населення. Заподіяння шкоди природному середовищу як репресалій заборонено.

Документування в Україні злочинів проти довкілля

Документування злочинів проти довкілля наразі є важливим з точки зору подальшого доведення в міжнародних судах вини російської федерації, а також компенсації агресором завданих збитків. На сьогодні таке документування здійснюють, зокрема:

  1. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів (http://bit.ly/3FKnG79).
  2. Оперативний штаб при Державній екологічній інспекції України (http://bit.ly/3FNxs8G).
  3. Центр екологічних ініціатив «Екодія» (http://bit.ly/3E2ykoo).

Використані ресурси:

Резолюція Генеральної Асамблеї ООН A/RES/56/4 «Проведення Міжнародного дня запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів». http://bit.ly/3fFmzuU

Римський статут Міжнародного кримінального суду. https://bit.ly/3hbIbiL

Конвенція про заборону військового або будь-якого іншого ворожого використання засобів впливу на природне середовище від 10 грудня 1976 року. https://bit.ly/3Uo4CQJ

Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 року. https://bit.ly/3DEuP6b

Місяць війни. Злочини проти довкілля. http://bit.ly/3WyRVnj

Дайджест ключових наслідків російської агресії для українського довкілля за 25-31 серпня 2022 року. http://bit.ly/3h7TEQl

На межі виживання: знищення довкілля під час збройного конфлікту на сході України. https://bit.ly/3zL7w9J