5 фактів про адвокатський іспит в Англії
Матеріал підготувала Ірина Шапошнікова, адвокат, юрист Asters, включена до реєстру соліситорів Англії та Уельсу, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ
Публікації лекторів
20.11.2023

#Qualification abroad

5 фактів про адвокатський іспит в Англії

Теоретичний іспит — це найважливіша складова в екзаменаційному процесі для українських адвокатів, які бажають отримати кваліфікацію соліситора в Англії та Уельсі. Це пов'язано з тим, що наразі діють пільгові умови для кваліфікованих адвокатів в Україні, які можуть не складати практичний іспит. А от теоретичний іспит доведеться складати усім, хто бажає здобути кваліфікацію.

Тоді що ж потрібно знати про теоретичний іспит? Пропонуємо п'ять неочевидних фактів:

1. Ознайомитись із запитаннями минулих років неможливо, адже вони не публікуються, а перед складанням іспиту кожен кандидат погоджується з умовами конфіденційності щодо деталей іспиту. Єдиний приклад тестових запитань, які були розроблені регулюючим органом SRA для публічного доступу, містяться за посиланням: https://is.gd/3ZHCvx

2. Іспит складається у два дні, в кожен з яких ви будете тестуватись на знання різних сфер права. Наприклад, у перший день ви зустрінетесь із запитаннями на тему правової системи Англії та Уельсу, контрактного та деліктного права, адміністративного та конституційного права, законодавства ЄС, вирішення спорів, юридичних послуг та господарського права. Під час тестування у другий день будуть оцінюватись знання податкового права, бухгалтерського обліку діяльності соліситора, кримінального права та процесу, земельного права та питань нерухомості, трастів, спадкування та управління майном. Звісно, не обійтися без адвокатської етики, яка буде тестуватись у кожен з екзаменаційних днів.

3. Регулятор SRA надає лише приблизний перелік напрямів у межах кожного предмету, що буде тестуватись. Зокрема, у межах земельного права будуть перевірятись знання таких тем: зареєстровані та незареєстровані землі, власність та оренда, законні та справедливі інтереси щодо земельної ділянки, орендар та орендодавець, а також спільна власність. Тобто, на відміну від іспиту на адвоката в Україні, ви не отримаєте чіткий перелік запитань, а лише знатимете приблизний орієнтир щодо тих чи інших тематик.

4. Для складення іспиту не обов'язково мати юридичну освіту (але в такому разі правила щодо звільнення від практичного іспиту не працюватимуть), а також не обов'язково мати закордонну освіту. Диплом від українського вищого навчального закладу, починаючи з рівня бакалавра достатньо аби мати право отримати кваліфікацію.

5. Система допуску до професії побудована таким чином, що спершу ви оплачуєте іспити, складаєте їх, а вже потім надаєте усі підтверджуючі документи, такі як диплом, довідку від ради адвокатів, довідку про несудимість тощо. Тобто, ваші документи не будуть опрацьовані до складення іспитів, щоб можливо було зрозуміти чи достатньо цих документів та, чи взагалі маєте ви право на отримання кваліфікації. Тому, може виникнути ситуація, коли іспити складено, а от допуск до професії не отримати через якісь формальні причини.

Матеріал підготувала Ірина Шапошнікова, адвокат, юрист Asters, включена до реєстру соліситорів Англії та Уельсу, член Центру правничої лінгвістики ВША НААУ

Iryna Shaposhnikova